餐廳: 一鍋堂 (XX Arcade)
資訊:

2019-10-02 9456 瀏覽
最近火鍋店越開越多,同事知我鐘意食火鍋,所以介紹我去這間人氣超高的火鍋店!踏入門口一刻已被好多人重重包圍!幾經辛苦才走出人群!同事沒有講錯!真的非常受歡迎!!雖然門口位置面積唔係好大,但內裡十分寬敞,卡位很多,坐得十分舒適!這裡點菜落單只需用手機掃描,即可進入點單的介面,直接點選自己喜歡的湯底和火鍋配料,十分方便!湯底非常多選擇,本身都想試下推介湯底,但前日開始便喉嚨痛,所以選擇比較清熱健胃的<芫茜皮蛋湯底>! 火鍋配料則有海鮮,肉類,自家製,配菜類,素食,熟食等選擇,真係選擇多到不得了!門口位置有多部雪櫃擺放著一桶桶不同種類的蔬菜,連近年大熱營養價值很高的羽衣甘藍都有!隔離還有多款罐裝及紙包飲品任選! 雪櫃另一方放滿好多前菜和小食可以無限享用!往內看還有自助雪糕機可以自製雪糕,隔離的吧枱上放了火鍋湯底,熱飲,冰糖燉檸檬和蝶豆花茶,任飲任取!如果想額外加購啤酒等都可以在這裡同店員落單!豉油,蔥花,辣椒,麻醬等醬料和調味料都裝得滿滿,可以自由混醬!<芫茜皮蛋湯底> 食火鍋怕熱氣或重口味的話,芫茜皮蛋湯底絕對係首選!鍋裡放滿好多清香的芫茜!加入馬蹄令成個湯底

<芫茜皮蛋湯底> 食火鍋怕熱氣或重口味的話,芫茜皮蛋湯底絕對係首選!鍋裡放滿好多清香的芫茜!加入馬蹄令成個湯底變得好清甜,滑嫩爽口的皮蛋提升了湯底味道和口感,令到湯底唔會變得太清淡和太單調!
芫茜皮蛋湯底

<美國肩胛肉眼> 牛肉肉質柔軟鮮嫩,厚度剛剛好,油花平均,唔會好肥膩,在火鍋裡滾一滾,食到入口即化的感覺,真的不錯!
美國肩胛肉眼

美國肩胛肉眼

<韓國八爪魚> 我好少食火鍋會食韓國八爪魚,多數都係食水魷,今次試過之後,真係回味無窮!大大隻的八爪魚放入火鍋裡滾了一段時間都沒有明顯縮水,口感煙韌彈牙,鮮味濃郁!非常好食!
韓國八爪魚

韓國八爪魚

<生猛海蝦> 每支竹簽穿住大隻又新鮮的海蝦,將蝦放在火鍋裡一陣好快就熟,食起來肉厚鮮甜,彈牙又爽口,非常好味!
生猛海蝦

生猛海蝦
<花枝魚肉卷> 本應係一個圓球形狀,經過細心切割變成了花球形狀,在火鍋裡滾了一段時間變得挺身結實,食起來柔韌鮮美,口感相當不錯!
花枝魚肉卷

花枝魚肉卷

食過之後終於明白,點解每晚任何時段都有那麼多人光顧,這裡絕對係一個值得一去再去的好地方!
  • 花枝魚肉卷
  • 生猛海蝦