2017-12-14 188 瀏覽
喺銅鑼灣行完街 就要去搵嘢食 今次又係食私房菜。我地點了,二人套餐, 貪佢夠簡單,完全唔使諗。先黎私房靚湯,是霸王花排骨湯。 用料十足, 夠曬火候, 新鮮熱辣上枱。餐前小食就是陳年花雕醉鴨舌。 做得好出色, 鴨舌爽口彈牙,充滿花雕味。稻庭烏冬北海道帶子二人份量, 最驚喜係個胡麻芥末醬, 撈起個烏冬特別好食。香橙江南小排骨, 橙味十足, 有啲芬達同新奇士仲有橙汁先生嘅味道, 但係就香橙味爆燈, 估唔到同個排骨咁夾, 食出嚟嘅, 感覺咁舒服。上湯杞子浸芥膽, 大大份, 性價比十足, 芥膽煮得啱啱好,唔會過淋,又唔會太硬。生炒臘味糯米飯, 即炒即係即炒, 熱辣辣新鮮上枱, 最重要粒粒分明, 又唔油膩, 值得推薦。精美糖水,今日薑茶湯圓, 真係啱曬冬天食,暖笠笠。最得意嘅係, 老闆有時間會過嚟同你傾計,一齊話當年,不禁想起當年的舊街坊, 下次再嚟食過,天氣越嚟越凍,係時候準備食羊腩煲。
喺銅鑼灣行完街 就要去搵嘢食 今次又係食私房菜。

我地點了,二人套餐, 貪佢夠簡單,完全唔使諗。

精美糖水,今日薑茶湯圓, 真係啱曬冬天食,暖笠笠。

• 生炒臘味糯米飯