餐廳: Lamees
資訊:

2023-10-26 378 瀏覽
中東菜真係好少見,西餐食得多,來點新意思,去食下中東菜,menu嘅選擇好多元化,適合多人黎試多幾款特色菜。值得一提餐廳一路播住西班牙音樂好有氣氛同格調。🥄Adas-Lentil 有機小扁豆湯伴脆餅 $55中東經典菜式,小扁豆煮至軟身,味道香濃而有口感,加入中東香料,食前可加入幾滴檸檬提升味道。🐑Hummos B Lamb 鷹嘴豆泥伴羊肉 $120另一中東傳統小食/前菜,用pita bread 包住鷹嘴豆泥同羊肉食。Pita bread 係中東嘅面包主食,脹卜卜好可愛,小麥味較重。鷹咀豆泥圍住炒過嘅粒粒羔羊肉,賣相好精美。食落鷹嘴豆泥好creamy ,羊肉粒滿滿茴香味,店員會溫馨提示多夾一d配料夾包。🧀Hallumi Cheese鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95鐵板上滿滿蕃茄醬,蕃茄醬加入薄荷葉,胡椒,洋蔥,用芝士沾滿蕃茄醬。芝士食落有d似肉嘅口感,一絲絲嘅質感,唔會有平時芝士粒嘅飽濟感🐰Arnab Rabbit Leg 法國野兔髀配中東小米 $220第一次食野兔髀,野兔髀加入左香料、蒜蓉、洋蔥焗製,野兔髀脂肪不多但肉質嫩口,店員會溫提如果覺得羶可以加檸檬汁,但我同朋友食都完全唔覺得羶。中

🥄Adas-Lentil 有機小扁豆湯伴脆餅 $55

🐑Hummos B Lamb 鷹嘴豆泥伴羊肉 $120

鐵板煎著名中東鹹香芝士

法國野兔髀配中東小米

中東小米細長,口感比較粒粒分明,伴埋薄荷蕃茄汁食

🥯Katayef $75
最後一定要食埋甜品甜品揀左中東pancake,雖然叫pancake,但賣相似餃子。沾左楓糖漿嘅外皮炸過後非常酥脆,有點似炸得好脆嘅饅頭。內裡一件包住甜芝士 另一件包住肉桂核桃 芝士口感較smooth,外脆內軟,雖然叫甜芝士但其實唔甜。肉桂核桃相對甜度較高。各有特式,兩者間我比較鍾意肉桂!
Katayef

推薦大家試一下中東菜,感受味覺上嘅新體驗🫶🏻
鐵板煎著名中東鹹香芝士
Katayef