2017-10-30 5149 瀏覽
到左直入酒店大堂酒廊,安排左有落地玻璃位,環境舒適嘅,枱與枱之間都唔算迫。一埋位個鳥籠就好吸晴👀打開個Menu見到有歐陸式或中式既,望望左右兩邊啲人都係揀西式,見到啲食評個個都寫歐陸式鳥語下午茶套餐(因為呃like更有格調吧),似冇人揀亞洲版本。而且前兩日先食完另一間嘅下午茶,咁今次我就揀咗個中式試。我忘了有印相既咖啡🙈我選左配中餐既ginger mix 🙈錯晒⋯勁難飲,飲苦茶又唔薑。好彩佢地跟餐有杯蘋果西柚水沖沖口,跟餐仲有一卷仔parma ham青瓜做refreshment但咸到一個點😑我條脷經過呢兩樣既試練,之後既點心我怕我嘗唔出真味上菜了,啲侍應姐姐介紹咗碟碟係乜嘢,服侍幾好,笑容可掬,仲好好身材,秀色可餐,比起野食既賣相更吸引我😻食茶塔禮儀嘛,由上食到下,由甜食到咸,但望到佢地既次序好明顯唔係咁玩法🙄第一碟:青瓜手撕雞卷 乳豬多士乳豬多士一入口就好似去飲咁顛覆左我食下午茶嘅感覺😂皮脆唔肥膩。青瓜手撕雞卷味道幾夾既但味道平凡左啲第二碟:櫻花蝦麻醬茄子卷 甜酒橘子鵝肝凍有花花個樣幾靚,鵝肝凍痴住個碟既味道唔濃但都食唔到上面啫喱有味🤷🏻‍♀️我同朋友極度懷疑佢原全係另一個菜黎,因為無

ginger  mix

鳥語  中式版

第一碟:青瓜手撕雞卷 乳豬多士
青瓜手撕雞卷味道幾夾既但味道平凡左啲
手撕雞青瓜卷 乳豬多士

第二碟:櫻花蝦麻醬茄子卷 甜酒橘子鵝肝凍
有花花個樣幾靚,鵝肝凍痴住個碟既味道唔濃但都食唔到上面啫喱有味🤷🏻‍♀️我同朋友極度懷疑佢原全係另一個菜黎,因為無蝦得甘筍絲,又無麻醬得麻油味,仲唔是茄子,係冬菇黎🙄🙄🙄🙄好似齋舖腐皮卷
櫻花蝦麻醬茄子卷 甜酒橘子鵝肝凍

第三碟:菠蘿鳳梨酥 抹茶蛋糕夾 椰汁黑珍珠黃金露
菠蘿酥無菠蘿味酥又唔鬆化
黃金露即南瓜有一絲絲既,萬聖節嘛應節下
抹茶蛋糕就幾好味軟身唔太甜
菠蘿鳳梨酥 抹茶蛋糕夾 椰汁黑珍珠黃金露

第四碟:杏香粟米布甸 抺茶蛋撻
杏香⋯⋯sorry我至憎,食左好彩味唔濃。蛋撻唔見到綠色唔知有綠茶😑仲好甜
杏香粟米布甸 抺茶蛋撻

第五碟:新鮮水果
食左第一碟就會送上黎~因爲鳥籠放唔晒

上埋個布包住想保溫既(細節既野就是貴既原因)菠蘿包仔同小鬆餅,但唔熱又硬左啲
連四款醬:芝士醬唔香、吉士醬好浠、橙果醬橙皮太多好苦、藍莓醬幾甜
菠蘿包  鬆餅

最後送埋棵樹有四粒朱古力,連埋送既小鳥籠入面有兩粒笑口棗又是硬無乜味既芝麻唔鬆
送既

食物唔難食既但唔出色嘛,$5xx食環境、食service 、食個名、食gimmick、食時間
2017-10-30