2019-06-13 14464 瀏覽
襯住平日放假人少少,決定去試下Rosewood既餐廳。今次去左Holt's Cafe食午餐,如果唔係搭車去到大門口,其實要行過去都幾遠下,第一次去又搵唔到個酒店門口喎,行左少少冤枉路。終於黎到酒店大堂,話就話間餐廳喺2樓,其實大堂嗰層已經係2樓,唔使搭電梯嫁。去到餐廳個邊,好華麗呀!左手邊係食cake既餐廳,右手邊入就係Holt's Cafe!有Set Lunch的,前菜我地要哂2款試下,主菜我要左Risotto,朋友要左牛腩。奇怪地我發現有好多人都叫A La Cart menu上既單品而非個個都叫會Set Lunch,唔通散叫個啲好食啲🤔?呢間係食多國菜既普通餐廳,絕對唔係fine dining!有中式點心,海南雞飯,越南湯河,叉雞飯,炸魚薯條,漢堡包etc.真係咩都有。Setting都偏向中式,因為枱上嘅醬料係豉油,浙醋同豆瓣醬。叫咗set lunch,會有餐前麵包,麵包係熱嘅,不過2個包都好普通,牛油應該只係unsalted,都係普通野,麵包個底仲燶咗少少添....有少少失望。呢碗係是日餐湯👇🏻個名大概係海參鮑魚羹,我作嘅,因為服務員都介紹唔到佢個名係咩。入口充滿好香既冬菇味,有

餐前麵包
餐前麵包

呢碗係是日餐湯👇🏻個名大概係海參鮑魚羹,我作嘅,因為服務員都介紹唔到佢個名係咩。入口充滿好香既冬菇味,有海參,鮑魚絲,金菇,好似仲有啲雞絲,同豆腐絲,用料名貴同十足,味道又好,成餐最有驚喜係佢!
海參鮑魚羹

另一款前菜係香煎日本帶子沙律配松露醋👇🏻一啲都唔細碟,帶子都有三大粒,好欣賞佢份量好足!但個dressing偏向橙味(橙色一點點個啲係橙皮刨絲),唔多覺松露醋味。
香煎帶子沙律配松露醋

主菜有姫松茸芝士意大利飯👇🏻賣相好吸引,個汁芝士同蘑菇味夠哂濃,好味!不過食咗半碟開始覺得鹹.....
姫松茸芝士意大利飯

香烤阿根廷牛腩👇🏻配菜有蘆筍粒,薯仔,煙肉,蕃茄,味道係中式風味嘅,牛肉上面嗰堆係花生蒜蓉同芫茜,呢個配搭好特別,正常好味,不失不過。
香烤阿根廷牛腩

我地試咗一個甜品:香芒布甸👇🏻
配有芝麻餅同芒果醬,唔差嘅,但唔係我心目中最好味嘅芒果布甸。芝麻餅好香口,好似食緊煎堆咁。
香芒布甸
總括嚟講呢間餐廳不失不過,埋單$726,佢唔係fine dining喎!以呢間酒店呢個價錢,唔算有驚喜,再加上唔就腳,食完唔會特別掛住佢要再返去食過。
2019-06-13
海參鮑魚羹