2021-02-02 1966 瀏覽
難得星期六唔洗趕住四圍騰梗係慢慢歎個lunch啦~帶朋友黎依間上個月試過既餐廳果然weekend都幾多人等位不過啲人都係一批批咁嚟一批批咁走而且舖頭有兩層所以好快就有位一坐低就比咗張lunch menu我哋原來星期六淨係可以叫set無得散叫又無得叫特飲(嗚 原先係衝住杯海鹽奶蓋抹茶而來)好啦 兩個人叫兩個餐+小食餐有跟salad同餐飲(都係檸茶檸水咖啡奶茶⋯⋯)我地一個點凍咖啡,一個點凍OT。我平時飲慣齋啡,所以無唯意無特別叫少糖/走糖,點知原來係凍LATTE,仲要加咗糖,下次要醒目🙈值得一讚係個沙律個醋好上癮,微微甜嘅醋超級好食!好食到好想問店員用咩牌子🥰 焗肉丸芝士三重奏肉醬意粉必食之選,豪不猶豫就嗌咗芝士食極都係有拉絲,簡直係依個意粉不可不加分嘅位!肉醬意粉無芝士就唔係意粉!意粉質感獨特,有彈性,每條都有返咁上下粗度,似係handmade意粉,唔會過淋肉丸並唔係IKXA咁細粒,每一粒都大過牛丸,仲要足足有4粒,依個真係每次黎都會再點~香城安格斯牛漢堡成份menu入面最為期待嘅主菜包身豐滿有鬆軟感,內層番茄洋蔥芝士,係漢堡最佳拍擋主角安格斯牛我地點咗5成熟,烹調得恰到好處唯獨美中不
難得星期六唔洗趕住四圍騰
梗係慢慢歎個lunch啦~
帶朋友黎依間上個月試過既餐廳
果然weekend都幾多人等位
不過啲人都係一批批咁嚟一批批咁走
而且舖頭有兩層所以好快就有位

一坐低就比咗張lunch menu我哋
原來星期六淨係可以叫set無得散叫
又無得叫特飲(嗚 原先係衝住杯海鹽奶蓋抹茶而來)
好啦 兩個人叫兩個餐+小食
餐有跟salad同餐飲(都係檸茶檸水咖啡奶茶⋯⋯)

焗肉丸芝士三重奏肉醬意粉

必食之選,豪不猶豫就嗌咗
芝士食極都係有拉絲,簡直係依個意粉不可不加分嘅位!
肉醬意粉無芝士就唔係意粉!

香城安格斯牛漢堡

成份menu入面最為期待嘅主菜
包身豐滿有鬆軟感,內層番茄洋蔥芝士,係漢堡最佳拍擋
主角安格斯牛我地點咗5成熟,烹調得恰到好處
唯獨美中不足整體味道較淡,未能盡討愛重味嘅我
雖然味淡,但每一口都食到濃郁牛肉味

香草牛油蒜香焗田螺

焗田螺係我平時係menu見到必叫嘅野食,今次都不例外
田螺比較淋身(我個人鍾意食有咬口啲嘅),但薯蓉好香牛油味!
食咗幾啖覺得凍咗,叫店員幫手翻熱,佢地禮貌都好好,仲好快焗熱返比我哋~

脆炸粗直薯條配黑松露蛋黃醬

好怕食到愈食愈膩嘅黑松露蛋黃醬,但Homeland依個醬絕對無依個問題!
薯條上菜嘅時候我見個醬唔算多,以為會唔夠點
估唔到最後用黎點Burger嘅薯條配菜就剛剛好
粗薯條真係幾時都係咁好食~

整體上菜速度算快,可以食住沙律小食等主菜。一樣一樣上幾好,唔會搞到食唔切,然後啲野食凍哂,加分!下次會為咗特飲再返嚟幫襯!