2021-10-18
📍陳小館📮尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖.上個月試完陳小館既晚餐, 念念不忘, 今個月再黎試埋佢地既lunch先🤭午餐係serve點心, 以後除左連鎖酒樓之外, 大家係尖沙咀想飲茶又多一個選擇喇.餐廳大部分係卡位設計, 岩晒2-4位飲茶, 而且部分點心有2件既選擇, 感覺flexible好多, 2個人想飲茶唔洗下下多左一件無人食嘛😙.金箔蝦餃皇(兩件)HKD23皮簿餡靚, 大大隻蝦係入面, 上面加左金箔更加矜貴😍黑魚籽燒賣(兩件)HKD23同坊間既酒樓唔一樣, 餐廳用左黑魚子代替左左蟹子, 蒸起左有少少藍色幾得意, 味道同平時既燒賣相近鮮蝦菜苗餃(兩件)HKD18同蝦餃皇一樣, 入面隻蝦好大隻, 配埋滿滿既菜苗, 食落無咁膩. 感覺更加健康😌白玉綿花雞 HKD32魚肚吸收晒雞湯好入味, 每一啖都充滿雞湯既鮮味🤤, 綿花雞當然唔少得仲有雞件, 冬菇同芋頭, 熱辣辣好好味濃湯鮮竹卷 HKD28用鮮腐竹包著豬肉, 甘筍, 西芹, 再加濃湯蒸煮, 每件都脹卜卜好飽滿, 索晒濃湯既精華明爐叉燒腸 HKD32即叫即蒸, 腸粉皮好滑, 叉燒好足料, 點埋個甜甜地既豉油, 真係好好味😋棗皇紅棗糕
📮尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖
金箔蝦餃皇(兩件)HKD23
皮簿餡靚, 大大隻蝦係入面, 上面加左金箔更加矜貴😍
金箔蝦餃皇(兩件)
黑魚籽燒賣(兩件)HKD23
黑魚籽燒賣(兩件)
鮮蝦菜苗餃(兩件)HKD18
鮮蝦菜苗餃(兩件)
白玉綿花雞 HKD32
白玉綿花雞
濃湯鮮竹卷 HKD28
濃湯鮮竹卷
明爐叉燒腸 HKD32
明爐叉燒腸
棗皇紅棗糕(兩件)HKD18
功夫菜, 自己整過就知幾多step, 紅棗味再濃啲會更好
棗皇紅棗糕(兩件)
是日靚粥 HK32
當天餐廳準備左皮蛋瘦肉粥, 本身無咩期待, 點知食落粥底好綿, 皮蛋瘦肉融入晒落知粥度, 🙎🏽♂️誇張到話要佢日日食都無問題
是日靚粥
餐廳既點心質素好好, 拍得住大酒樓既水準, 價錢又抵, 尖沙咀返工既朋友仔一定要去試下👍🏻
整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤
服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼
物超所值:💰💰💰💰💰
回頭基率:💨💨💨💨
#nonstopeatingdiarydimsum
#nonstopeatingdiary點心
#nonstopeatingdiarytsimshatsui
#nonstopeatingdiary尖沙咀