餐廳: 寿々乃
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-08-05 48 瀏覽
幾年前喺銅鑼灣一棟適廈食過呢間寿々乃omakase,宜家佢搬咗去跑馬地,成個裝修華麗咗,座位雖然唔多,但就可以同師傅傾多啲計,而師傅會詳細介紹每道菜,又同食客互相分享下旅行野,幾有樂趣呢度晚市menu只得一款$1880 set,食物種類夠多亦夠飽第一道係前菜,有個鰻魚卷住啲准山,幾特別,而有隻炸蟹仔脆到可以成隻放入口食下一道就係一個上湯鱧魚,入面加咗順菜,食落有啲啫喱感,仲有啲柚子碎同梅醬,令魚嘅鮮味更突出,個湯仲無添加,原汁原味跟住就到5款刺身,樣樣都好新鮮鱸魚配咗醋骨同蘿蔔蓉,令個香味提升白蝦食落好creamy仲好鮮甜縞鰺就令我望落覺得腥,但食落原來冇腥味,仲好爽身北海道水八爪魚本身係條好大嘅八爪魚,望到師傅拎住果下好震撼,無論吸盤定個身都爽口,仲配埋一款好攻鼻嘅wasabi,唔小心落多咗真係食到流鼻水紫海膽隻隻都唔同味,因為同佢吸收到嘅礦物質有關,我同朋友果隻都好鮮甜,完全冇怪味,師傅仲教咗我哋分公乸跟住就係季節熱食,兩款都不能錯過炸白蝦丸超級好味,外面炸到金黃色,入面係真材實料,食落非常彈牙同有鮮味,難怪師傅話啲食客個個黎都一定要食呢樣長崎縣天婦羅粟米好甜,炸得啱啱好仲extr

前菜

鱧魚

跟住就到5款刺身,樣樣都好新鮮
鱸魚配咗醋骨同蘿蔔蓉,令個香味提升
鱸魚

白蝦食落好creamy仲好鮮甜
白蝦

縞鰺就令我望落覺得腥,但食落原來冇腥味,仲好爽身
縞鰺

北海道紫海膽

跟住就係季節熱食,兩款都不能錯過
炸白蝦丸

長崎縣天婦羅粟米好甜,炸得啱啱好
長崎縣天婦羅粟米

仲extra有個炸白蝦食
炸白蝦

然後就到手握壽司10款,有金目鯛、關車魚、池魚、飛魚、石門貝、縞海老、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩、赤身醬油漬、海膽手卷,全部唔駛點豉油就咁食已經好夠鮮味,而比較深刻嘅係關車魚,因為係望落同放入口嘅味係意想不到,石門貝更加難忘,師傅喺我面前拍石門貝一下之後,佢就成片收縮,原來咁樣係令佢爽口,至於中吞拿魚腩同大吞拿魚腩都好肥美,油脂好重
金目鯛
中吞拿魚腩
大吞拿魚腩
赤身醬油漬
海膽手卷

接近尾聲就有碗味噌湯,入面仲有啲啲魚肉
味噌湯

以為到甜品嘅時候,師傅仲整咗個吞拿魚太卷,有幾款吞拿魚,仲加咗紫蘇葉,增添咗陣香味
吞拿魚太卷

最後真係到甜品,係北海道富良野赤肉瓜配紅豆糕,赤肉瓜甜得黎仲爆汁,食完好滿足
北海道富良野赤肉瓜配紅豆糕

呢間omakase嘅食物質素絕對對得住個價錢,而且仲可以同師傅傾計,節日慶祝黎呢度食餐開心下絕對係個唔錯嘅選擇
2023-08-02
$2068 (晚餐)
前菜
鱧魚