餐廳: 飲茶
資訊:

2020-05-01 706 瀏覽
吃過”飲茶”一次,那個可愛的包點”睇住流奶”叫人印象難忘,好味,而且玩味濃,老實說,咁可愛,女士同小朋友就一定鍾意。老公未來過,自然就要帶下佢過黎,平時佢會成日帶我去食嘢,今次等我帶返佢未食過嘅地方。好多餐廳都有特價menu,連飲茶都不例外,今日第一日假期就試咗呢個自選套餐。先有兩菜有口水雞,七彩茄子同木耳選擇。湯品有幾種,海鮮東蓉羹和鮮茵冬蓉羹用唔使加錢,如果你要選擇燉湯或者椰皇老雞就要加錢,不過我極力推介椰皇老雞,用一個椰子燉雞湯,好清新好甜。點心有蝦餃、燒賣、鵪鶉蛋燒賣、透明波波和菠菜鮮蝦粉果你揀,全部都係水準之上。我覺得最精彩嘅,反而係各種小炒,全部都係多過二人份量,水煮辣牛同水煮魚辣魚都係好正,我非常鍾意嘅菜式,平時我都唔係好辣,但係我覺得呢個好得。懷舊蝦多士都非常精彩,另外我都好鍾意辣蟻粉絲。當然不能錯過蔬菜,有芥蘭,金銀蛋時菜,菜苗同四季豆俾你揀,食乜就悉隨尊便。最後甜品當然要揀”睇住流奶”,可愛得嚟又好味,又唔會好heavy。兩個人嚟飲茶,又唔使茶錢,每人$148可以食到好飽又可以食到飲茶嘅首本名菜,咁抵點會唔黎。

先有兩菜有口水雞,七彩茄子同木耳選擇。

懷舊蝦多士都非常精彩,另外我都好鍾意辣蟻粉絲。