餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2021-07-02 3127 瀏覽
2021年6月30日 星期三今晚難得同老婆預約左尖沙咀既酒店,可惜唔記得預約埋酒店既晚餐自助餐,就算walk in都無晒位,唯有出去附近搵其他野食,咁岩諗起之前同我媽食過呢間餐廳都唔錯,就決定帶老婆黎試下好好彩一黎到就有位坐,遲多幾分鐘已經坐滿晒人,睇返餐牌主要當然係素食,而且款式有好多,老婆最後決定話點晚市套餐,貪佢乜都有齊,唔洗煩,仲有埋甜品添一點完餐大約等左10分鐘左右,餐湯就送到,係舞茸竹笙黃耳百合無花果燉湯,凈係聽個名都知道好多湯料,亦見到湯底有好多材料,不過個湯出奇地清澈,唔會好污濁,仲好清甜添前菜就有華都夫薯仔松子冰菜沙律同四喜烤夫,冇諗過冰菜都可以用黎做沙律,加左沙律醬之後同薯仔松子都幾配合至於四喜烤夫就酸酸地幾開胃,而且豆卜幾入味呢兩個手卷之前同我媽已經食過,不過老婆覺得好新鮮,完全未聽過蓿芽,更加冇諗過可以用黎整手卷,食落去索索聲,包得密密麻麻,裏面有好多配料,包括芒果同牛油果,味道幾豐富至於主菜我揀咗純素菠菜野菌忌廉燴扁意粉配香烤茄子,十分夠味,每一啖都食到濃郁嘅菠菜味,而且扁意粉煮得好彈牙,仲有烤茄子添,烤得好腍,上面有融融地嘅芝士,可以拉絲最後甜品分別有杏汁椰
2021年6月30日 星期三

至於四喜烤夫就酸酸地幾開胃,而且豆卜幾入味

最後甜品分別有杏汁椰香椰汁糕同榛子咖啡乳酪蛋糕,椰汁糕真係充滿杏汁同椰汁味,都幾特別,口感比較實,同埋裏面有好多紅豆
至於榛子咖啡乳酪蛋糕,每一啖都充滿濃郁嘅咖啡味,但係食完之後又唔會覺得好膩,可能因為有乳酪嘅關係

雖然冇得食自助餐,不過幸好老婆食得好滿意
2021-06-30