2019-01-26 262 瀏覽
今晚往葵興探朋友,後帶領我哋去一間小炒店吃晚飯。店名好有趣叫«亂炒一通»。店鋪唔算大間,但座位間冇壓迫感。坐底看過餐牌,有火鍋,小菜及燉湯,仲有啲特式嘅豬油撈飯,兒時嘅回味返晒來。後點咗幾款小菜及一個小食送酒。爽脆鯇魚皮碟頭幾大,鯇魚皮新鮮爽脆冇腥味,仲有香脆花生墊底,點著醬油齊吃飲酒極滋味,好少餐館有這款小食供應,好吃啊。頭抽乳鴿比一般乳鴿大隻,頭抽味道啱啱好唔太咸,肉質煙韌有口感,相比炸乳鴿又另類吃法。黃金蝦蝦隻好大件炸到脆脆,被咸蛋王包住,食落咸香連蝦売都食埋,蝦肉新鮮爽脆,又是送酒最佳拍檔。脆炸豆腐炸得香脆,上碟時又喺咁油膩,外皮香脆,內裏好似牛奶咁滑溜,點住嗰泰式醬好好食。用簡單食材,做到一道咁完美嘅菜式,真的讚吓師傅嘅功夫。豬油渣炒豆苗豆苗炒得滑溜,豬油渣鋪滿面,食落幾香口,比一般雞油炒仲冇咁多油,幾特別嘅做法。這頓晚吃得開心又滿足,朋友真的好介紹。

後點咗幾款小菜及一個小食送酒。

爽脆鯇魚皮

頭抽乳鴿

黃金蝦

脆炸豆腐

豬油渣炒豆苗

這頓晚吃得開心又滿足,朋友真的好介紹。