2017-02-27 2042 瀏覽
招牌乾隆古法幹雞煲,雖然唔知點解個名咁長,但係呢個雞煲已經食過好幾次。今晚全店滿座,好彩有枱客走左,如果唔係又唔知要等幾耐。今晚邀請埋三個朋友一齊食,所以叫中辣同全隻雞。唔洗五分鐘,師傅將已煮好嘅雞煲放落個Gas爐上面,跟住佢打開蓋,用湯殼攪幾攪話食得了。雞件非常多,每件啖啖肉(除左頸之類既野),每件雞件好入味,明顯地全隻雞之前用特別醃料醃過,味覺上真有麻辣感,食完個雞煲經已半飽。跟住有位靚姐係雞煲度落湯,我哋就等湯煲滾。期間我哋就點其他餸,有西洋菜、油麥菜、白蘿蔔、海帶、韮菜餃 、響鈴、枝竹、脆鯇腩、鵝腸、雞潤等。所有蔬菜新鮮但西洋菜有啲老,而鵝腸同雞潤就覺得不太新鮮。雖然環境同服務唔可以同大集團相比,反而我覺得依種環境較為舒服,有類似大排檔嘅風味。由於冇靚靚嘅裝修,因此價錢相對廉宜,值得一試。

所有蔬菜新鮮但西洋菜有啲老,而鵝腸同雞潤就覺得不太新鮮。

招牌乾隆古法幹雞煲(全隻)
雞潤、枝竹
脆鯇腩
2017-02-26
招牌乾隆古法幹雞煲(全隻)