2019-10-15 3972 瀏覽
晌雜誌見到「原藝」呢個名字,就諗緊喺唔喺兩年多前晌太子幫襯過嘅小店「原藝」呢?表姨甥女近排晌西貢荔枝莊嗰頭嘅梅子林搞藝術嘢,幫啲村屋畫牆畫,可謂日曬雨淋,真喺服咗佢,個項目接近完成,當然要請佢食餐好嚟鼓勵吓啦,所以,專誠走到嚟位於九龍塘「原藝」嘅新店。雖然,對好多人嚟講,餐廳嘅位置比較吊腳,但對小弟而言,一啲都嚟陌生,皆因中學時期郁喺晌大坑東、南山邨、九龍塘呢幾個片區頭渡過。踏進餐廳,一室深灰為主調,配以原木嘅木系枱櫈,有種原始風。最有趣喺近門口位佈置成一個工作台,有專業嘅畫圖枱櫈,牆上又掛上好多工具,喺打卡位嚟。並配以柔和嘅燈光,令人感覺好舒服,我就最鍾意喺每枱都有射燈聚焦,方便喜歡影相嘅朋友。細心位唔止呢樣,牆上嘅冷氣都特別加裝咗擋風板,令到吹出嚟嘅冷氣迴轉向番上,一來唔會咁快吹凍啲食物,二來重點就喺唔使照頭吹,吹到頭暈。此外,餐具套都好有特色,以牛仔布整成,打開之後就見到一整套基本餐具。晚市食物選擇方面,可以講主要喺供應套餐,而晚餐包括自選主菜配餐飲,定價$108-$238;但另提供多款頭盤,如沙律、冷盤、小食、湯品,變相讓你將晚餐「升級」,彈性而豐儉由人。另外,亦有一組「全套」
,所以,專誠走到嚟位於九龍塘「原藝」嘅新店。

另外,亦有一組「全套」嘅晚餐,包晒沙律、頭前菜、餐湯、主菜及甜品,雖然餐牌無寫,但都包埋餐飲。定價每位為$488,但兩位用就收$788。
小弟本身一向都唔好酒,不過,順帶介紹埋佢哋嘅餐酒菜牌,正正印晌晚餐菜牌之後。整體而言,感覺定價好進取,相信都喺因為住得呢區都喺唔介紹消費高啲,但就想食有質素嘅「上等人」。
凱撒沙律

先嚟一道清爽嘅凱撒沙律,醬汁撈得均勻,每炷羅馬生菜都被醬汁薄薄咁包住,混和煙肉碎、烘麵包粒及巴馬臣芝士碎,爽口俐落,點點鹹鮮味。
凱撒沙律
白酒煮青口

當送到上枱之時,真喺散發出陣陣酒香,不過,晌食嘅時候,啲白酒揮發得差唔多,所以,唔使太擔心有太重酒味;隨之而嚟,喺青口嘅鮮甜味,而且,啲青口都幾夠肉地。
龍蝦忌廉湯

個龍蝦湯加咗少少食用花伴伴碟,立時靚咗好多。入口,夠熱辣,蝦味極之突出,每口湯都帶着龍蝦精華似的,而且,質感非常柔滑,喺好有質素嘅一道湯品。唯挑剔喺缺少啲特色嘅麵包嚟配餐湯。
油封鴨腿

呢一道都可以講喺幾經典嘅法國菜式,大大隻鴨脾煎封好,外皮油潤有光澤,一咬喺堅脆口,但卻唔會一口油,拆開啲肉,鬆化並有種鴨嘅獨有羶香,沾少少自家調製嘅蘋果醬,更去走埋剩下丁點嘅油膩感,味道更平衡。
油封鴨腿
伴菜有好多菇菌及野菜,唔喺白烚貨色,都喺以蒜蓉炒過,寧舍香;但最深得我心喺橙黃色嘅蕃薯蓉,非常香甜,搓得軟滑,但仲保留少少蕃薯肉,令口感多添幾分層次。
澳洲M4霜降和牛板腱

另一道主菜以牛板腱入饌,喺較少接觸嘅位置,你問我喺乜位,其實我都唔喺太清楚,但切開嘅紋理,本身嘅外觀,都有啲似牛展,不過,煮得十分鬆化,而且,超入味;雖然喺M4級,又話明喺霜降,不過,油脂比預期少,卻甚具肉香。
即磨咖啡

甜品前,先嚟杯即磨咖啡,好調節吓心情迎接兩款甜點。咖啡其實無咩特別,但入口仍然喺醇香馥郁,不過,鮮奶可以另上,讓客人自己決定落奶多定奶少會更好。
即磨咖啡
法式檸檬撻

3款甜點中,小弟首選就喺檸檬撻,因為,既可清清味蕾,又喺法式甜點中嘅經典。果然,不負所望,外層嘅撻殼做得又薄又脆,無論邊定底,厚薄一致。餡心嘅檸檬蓉,既軟滑,又酸香,非常清新,襯咖啡一流。
朱古力黑茶慕絲

雖然啲甜點無乜點加啲擺設做裝飾,但呢件慕絲餅外觀花俏吸晴。切開一睇,餅底中間喺一大嚿較硬身朱古力,被柔滑嘅慕絲所包圍,不過,「黑茶」?就唔喺太覺得有咩茶味,反而,朱古力味較為搶。
朱古力黑茶慕絲
事隔兩年多再訪,都無失望,食得出食材確喺有質素,大廚嘅廚藝紮實,加上環境、氣氛好,喺叫人食得好舒心、好享受。結尾,都分享番表姨甥女嘅其中兩張作品,同樣喺原創嘅藝術。
表姨甥女打後仲有好多大項目,希望呢餐真喺可以為到佢打打氣