2018-08-23 3525 瀏覽
雖然聽過「酥妃皇后」呢個品牌,亦知道佢哋嘅368層古法製酥皮蛋撻頗有名氣,但就未品嚐過佢哋嘅出品。其實,小弟對368層抱有少少疑問,純粹喺數學問題,無論第一層喺兩摺還是三摺,因為每疊一層都喺倍數遞增,點乘都計唔到368層。姑勿論對錯,今次收到嘅小禮物,喺好友送贈「酥妃皇后」嘅手工曲奇。一小膠罐,睇到喺什錦口味,而包裝幾精緻,仲以膠紙封口,若有開封過一望就知;而且,扭開面蓋,仲有一層密封招紙,感覺衛生度高。罐內共有10塊曲奇,包括原味3塊、咖啡味2塊、朱古力味2塊及抹茶味3塊。原味曲奇所謂原味即喺牛油味,外觀喺傳統嘅唧花造型,唧得都尚算工整,入口鬆化,不過,牛油香味就唔算濃郁。咖啡曲奇睇外觀就知,都喺跟原味嘅差唔多,只喺換上咖啡口味啫。咖啡味普普通通,少甜,但缺少份芳香感。抹茶曲奇色澤碧綠,幾款當中比較搶鏡嘅一款,而味道亦比較濃烈,抹茶味極之突出。朱古力曲奇見佢啲朱古力味曲奇都幾深色,估計味道都夠濃郁,所以,留嚟最後食。的確,朱古力味夠出,而帶微微甘苦。依家啲曲奇五花八門,質感有脆身、鬆化、軟腍之分,味道方面唔止有唔同味道,更加入不同餡料,如朱古力粒、開心果、杏仁碎、腰果粒、提子……等等
原味曲奇

咖啡曲奇

抹茶曲奇

朱古力曲奇

什錦曲奇
依家啲曲奇五花八門,質感有脆身、鬆化、軟腍之分,味道方面唔止有唔同味道,更加入不同餡料,如朱古力粒、開心果、杏仁碎、腰果粒、提子……等等。「酥妃」嘅曲奇明顯喺趨向簡單,但老實講,就真喺無甚驚喜。
下午茶