2017-04-24 5847 瀏覽
近期對各地嘅傳統糕點特別有興趣。經過九龍城呢間潮式糕點專門店當然要入去睇睇。店內糕點款式繁多,猶如小型展覽館,應該係全港潮式點心款式最齊全嘅店舖。門前售賣期間限定嘅鳥餅。據聞係用蕃薯做皮,綠豆做餡。外皮食落好乾好硬,質感似光酥餅,$16一件實在說不上可口,嚴格來說甚至有點難以下嚥,好在餡料不算太差,總算吃掉不至浪費。不過$16滿足了我的好奇心,也算是特別的嘗試。至於新鮮剛製成的黑桃粿,口感軟滑,芋泥餡好香好滑,雖然只是薄薄的一層,但份量比例剛好,而糯米皮又薄又軟,唯一係油左少少。感受到對傳統手藝傳承嘅熱情,見佢甚至有出catalog,出書詳細介紹紀錄每樣糕餅嘅做法、材料等等,希望可以讓傳統飲食文化流傳下去。