2022-07-30
來到九龍城,原來不一定只食泰國菜,今次farewell 一個朋友,朋友住九龍城,介紹了這間他經常幫襯的居酒屋。餐廳裝修設計好日式,貌似日本旅行時去過的居酒屋,有榻榻米的房間,有吧枱,也有四人/六人座。餐廳燈光柔和,給人一種放工後可以放鬆的感覺,是朋友相聚的好地方。雜錦魚生沙律 $98吞拿魚粒新鮮,菜同醋比例控制得好,多菜少醬感覺健康些,再加上魚生粒,整體口感不錯,呢個價錢算是一份主食吧,但份量比足我,不錯。 牛油果軟殼蟹卷 $78牛油果薄切放在卷面,軟殼蟹夠脆,點一點醬油,好味,食唔停口! 山癸八爪魚 $58Wasabi控必試!八瓜魚新鮮大粒彈牙,Wasabi夠多,係刺激味蕾開胃的小食。 厚燒牛舌$60厚身,大多餐廳都不會這麼厚身,呢間餐廳厚切不吝嗇,牛味濃,是牛舌愛好者必試! 鮮冬菇 $20冬菇火候控制得好好,不會燒至乾身,還吃到鮮冬菇的鮮甜。牛油粟米$28粟米上放上了牛油,讓客人自行決定塗上多少牛油,粟米本身已經好甜,再以牛油覆蓋粟米粒,令甜味更加出,唔錯。蘆筍豚肉卷$44豚肉肥美多汁,配上數條蘆筍的青新,剛好覆蓋了豬肉的肥膩感! 鹽燒鯖魚 $98燒得不錯,大大條多肉,肉質鮮嫩唔腥
雜錦魚生沙律 $98
牛油果軟殼蟹卷 $78
山癸八爪魚 $58
厚燒牛舌$60
鮮冬菇 $20
冬菇火候控制得好好,不會燒至乾身,還吃到鮮冬菇的鮮甜。
牛油粟米$28
蘆筍豚肉卷$44
豚肉肥美多汁,配上數條蘆筍的青新,剛好覆蓋了豬肉的肥膩感!
鹽燒鯖魚 $98
燒得不錯,大大條多肉,肉質鮮嫩唔腥,配上檸檬汁白蘿蔔,好味。
溫泉玉子冷蕎麥麵$78
溫泉蛋加上天婦羅炸碎撈埋蕎麥麵一齊食,令蕎麥麵味道口感昇華了,加上天氣熱,令少食蕎麥麵嘅我都覺得呢碗麵好味!
餐牌: