2011-03-12 39 瀏覽
3月6日男友生日=] 原本打算係九龍城食完飯去睇聲光園,想不到咁快賣晒飛T^T 九龍城出名食泰國野, 而且我又唔想再同男友食西餐, 不如試下新野啦!! 加上朋友仔介紹就黎左小曼谷喇~ 去到既時候見到佢有間分店開正係佢對面, 應該好好生意啦! 兩個人唔需要BOOK位, WALK IN得喇波, 我地6點8去到已經好多人等緊! 結果等左九個字先有位 不過好就好在我地係坐對面個間分店! 唔洗咁多人, 油煙又少啲! GD. 睇到MENU, 好多都已經加晒價! 雞脾菇串燒 $10十蚊串菇, 我覺得貴左少少! 不過個雞脾菇意想不到地juicy, 但個沙嗲醬就麻麻地喇! 好重麻醬味 (幾乎都只係得麻醬味) 炸蝦餅 $5X大大粒! 熱辣辣既蝦餅到喇 佢炸得好靚, 金黃色的但又冇好油膩既感覺! 一見到佢就會好想快啲放佢入口, 加埋個醬簡直ichiban丫! 我地兩個都好中意個醬, 佢甜甜地, 同個蝦餅好夾. 男朋友既新食法: 將啲伴碟既生菜絲夾係蝦餅中間, 咁樣食提升左蝦餅既口感, 彈牙得黎又爽爽地, 唔錯唔錯! 不過只係兩個人食個份量就多左少少!泰式芥蘭炒咸魚 $4X我地對個菜名感到好奇, 點解唔係咸
小曼谷三隻字砌成一隻大笨象
雞脾菇串燒 $10
雞脾菇串燒
炸蝦餅 $5X
大大粒! 熱辣辣既蝦餅到喇
炸蝦餅
泰式芥蘭炒咸魚 $4X
我地對個菜名感到好奇, 點解唔係咸魚炒芥蘭..哈. 咸魚好甘香,應該有額外炒過, 配上芥蘭後咸度剛好! 而芥蘭都幾甜, 又唔會好硬! (有時啲芥蘭會有陣臭青味, 但係佢冇) 略嫌細碟
泰式芥蘭炒咸魚
咖哩炒蜆 $72
主角出場喇! 咖哩炒蜆, 真係好大碟, 而且每隻蜆都好大隻
蜆肉好鮮甜, 但有少少沙! 咖哩汁稠稠地但一啲都唔辣, 岩晒啲唔食得辣既朋友仔! 不過如果佢係微辣的話應該會更好味! 同埋依家略為甜左啲! 雖然我地有好多個蜆殼, 可惜既係有啲蜆肉不知走到哪碟去了! 全碟只剩下9隻. 但總體黎講幾好食!
咖哩炒蜆
蒜蓉包 $3X
蒜蓉包焗得好脆, 好香! 點埋咖哩, 入口之後最濃既味道, 唔係咖哩, 唔係蒜蓉, 而係麵包味, 真係好食到不得了
同埋個包黎左就好快啲食喇, 一林左就即刻好大分別! 我覺得點左咖哩好食啲, 叫咖哩的朋友一定要加埋蒜蓉包丫!
男友好想食乾炒魚麵, 但係賣晒
如果叫多個飯/麵又會太多波! 因為仲要食蛋糕..嘻 結果因為我想知咩係馬拉盞, 所以叫左個馬拉盞炒通菜代替

馬拉盞炒通菜 $4X
印象最深刻既係碟菜有好多蝦米仔, 蝦米味散播整碟菜! 因為我地冇飯所以覺得咸左啲! 尼碟比芥蘭大碟, 好似食極都食唔完咁 (可能係我地已經食到有啲飽)
馬拉盞炒通菜
最後, 雖然冇得試魚麵同薏米冰, 但我倆都好滿足! 啲食物好味道, 而且佢地會將我地點既菜排序, 逐樣黎, 唔洗凍晒! 順帶一提, 佢地啲服務好好, 那個叫安仔的waiter真係好NICE!!!
2011-03-06
生日