2008-07-23 26 瀏覽
以前住係九龍城, 都唔知有呢間日本食肆. 經友人推介, 今次就特意來試試. 嘩, 九點幾, 仲要等位, 咁就更加有d期待. 坐下後, 找不到剛才門口雜誌的報導添! 若有四週張望, 睇睇其他食客點些什麼. 嚇然發現大家都點了廣島燒餅, 好飽肚的野喎....不過既然咁多人叫, 我們都點啦! 先來的係芥末海鮮沙律, 雖然係碎濕濕的海鮮, 但不要少看它, 很新鮮喎! 跟有芥末味的醋汁伴食, 極之匹配. 再來的係串燒鰻魚. 其實上枱時, 真的很失望, 因為一串鰻魚只有薄薄的三條, sorry, 無法用片形容. 窄窄的只有不足一厘米的闊度. 但燒得十分香脆, 魚本身也很爽脆. 仲有, 一般燒鰻魚會加很多鰻魚汁, 會這裡的卻係鹽燒, 味道相當特別. 有點像魷魚...不會吧! 但真係有少少似, 我諗要大家自己去找答案. 但這味真教我另眼相看. 不一會, 汁燒牛柳也上枱了. 見牛柳片上有蘿蔔蓉, 覺得幾精緻喎. 味道也不錯, 牛柳味美, 夠嫰. 很期待的燒餅終於出來啦, 但...較厚身喎, 粉漿和椰菜很多, 上面淋了甜甜地的燒汁, 還有肥牛係面, 味道唔錯, 但粉漿的份量可以少點. 有少少失望.

不一會, 汁燒牛柳也上枱了. 見牛柳片上有蘿蔔蓉, 覺得幾精緻喎. 味道也不錯, 牛柳味美, 夠嫰. 很期待的燒餅終於出來啦, 但...較厚身喎, 粉漿和椰菜很多, 上面淋了甜甜地的燒汁, 還有肥牛係面, 味道唔錯, 但粉漿的份量可以少點. 有少少失望. 最後上的係生蠔鍋, 我們笑說係蠔豉鍋才對, 不錯! 跟圖片真的有極大的出入. 心想, 味道可能跟鰻魚一樣咁驚喜呢?! 但蠔不算十分新鮮, 唯面豉湯底不俗, 濃淡得宜, 而配料的豆腐, 津白, 芋絲也很不錯!

這裡不用加一, 二個人只係$240, 十分抵食!

• 串燒鰻魚