2018-06-30 937 瀏覽
八幡屋我之前食過幾次,食物種類多,能夠同時享受火鍋、刺身、串燒等,唔會咁單調。有時候會推出新菜式,帶給我小小的驚喜。今晚專登同朋友黎血拼一番。【沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔】食評見很多人點「海鮮塔」,每位只是加$30 ,我們便試試看。「海鮮塔」有三層,都幾有「睇頭」,當中有赤蝦,扇貝,生蠔,蟶子等等,都幾抵食。食完海鮮,我們便用海鮮湯黎打邊爐,很不錯。如果想個湯濃味d , 建議早一點把海鮮浸泡到湯裡。【特選美國牛肉】牛肉方面,我同朋友想食靚小小,但又唔想太貴,所以加$30 選了「特選美國牛肉」。牛肉的色澤幾靚,食落幾新鮮。如果牛肉能再薄一點,口感更佳。【生蠔刺身,海膽刺身】訂座優惠,每人可選1款特選食品。識食既梗係叫生蠔同海膽。食落幾鮮甜,好食!唯一缺點係唔夠喉,想食多兩客,哈哈。刺身:【三文魚,赤貝,甜蝦,冰山貝,馬刀貝,虎蝦】特選刺身唔夠喉,唯有食任選刺身啦。三文魚刺身依舊保持水準,新鮮好味。赤貝/冰山貝/馬刀貝爽口彈牙。甜蝦/虎蝦夠鮮甜,值得Encore。卷物:【八幡屋卷,芝士軟殻蟹卷,花之戀】想有小小飯落肚,當然要叫d 精緻卷物。八幡屋卷中間有粒厚切既三文魚,很有咬口。芝士軟殻蟹卷

【沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔】

【特選美國牛肉】

【生蠔刺身,海膽刺身】

刺身:【三文魚,赤貝,甜蝦,冰山貝,馬刀貝,虎蝦】

卷物:【八幡屋卷,芝士軟殻蟹卷,花之戀】
想有小小飯落肚,當然要叫d 精緻卷物。八幡屋卷中間有粒厚切既三文魚,很有咬口。芝士軟殻蟹卷既芝士很香,如果多d 軟殻蟹就更加正。花之戀,都係Keep 到水準,好食!

燒物: 【鹽燒大虎蝦,汁燒雞肉串,烤菠蘿,大蔥豚肉串】
大虎蝦燒得很香,肉質也不錯。雞肉串及大蔥豚肉串,味道可以,不過不失。烤菠蘿有d 特別,配合黑糖一起燒,更加香甜。

揚物:【炸蝦天婦羅,蕃薯天婦羅,日本南瓜天婦羅,香芋丸】
三款天婦羅炸得不錯,不會太厚粉。若然天婦羅汁更濃一點,味道更好。
至於香芋丸,出奇地好食,外脆內軟。食完我同朋友都再叫一客。

【榴蓮雪條】
外面有個雪糕櫃,我特意選了榴蓮雪條試試。它有很濃的椰奶味,食落不錯。

總括而言,這次八幡屋帶給我久違了的滋味,而且偶有驚喜~