2019-05-14 2691 瀏覽
其實我一向都好鍾意食海鮮,所以朋友介紹我去如心南灣海景酒店LIS Café,因為呢到啲海鮮選擇多而且都係野生捕獲可以保護海洋生態,所以叫做【環保海鮮盛宴】自助晚餐。約好咗朋友7:00嚟到,原來呢度連裝修都用咗藍色同埋魚做主題好有海洋氣息!沙律方面,呢到菜既選擇同醬料都好多,而且仲有煙三文魚、手撕雞、鴨胸等等嘅開胃菜,鍾意食芝士嘅朋友呢度都有多款俾你試個夠!飲品方面有蘋果汁同埋橙汁任飲!話明係海鮮盛宴當然少不了海鮮冷盤啦!雖然冇生蠔,但係都有好多肥美嘅紐西蘭野生青口、阿拉斯加蟹腳長腳蟹、花螺同埋冰島大蝦!朋友仲教我點樣用最快又方便嘅方法可以開長腳蟹,令我我起碼食咗1打🤣既然食開生冷嘢就唔好俾佢停🤩呢度嘅刺身都好新鮮而且仲有迷你海鮮丼飯,壽司既賣相更係用心製作👍🏻抵讚!朋友唔食生冷野,不過呢度熱食嘅選擇都好多,有自選即煮粉麵同鐵板自選烤肉重點介紹個來自荷蘭嘅脆炸可持續發展歐鰈魚,肉質鮮嫩而且炸到卜卜,市面供應少,十分矜貴。仲有辣酒煮花螺同埋長洲大魚旦!唔同時段都有限量供應嘅特色美食,店員會響鐘通知客人去排隊拎排咗幾次隊集齊既美食!個人推薦羊架好鮮嫩多汁同埋黃金蝦又好惹味返惠顧晚餐,每位客人

唔同時段都有限量供應嘅特色美食,店員會響鐘通知客人去排隊拎

返惠顧晚餐,每位客人都可以獲等一客焗釀芝士蟹蓋或者海鮮凍蛋,同朋友每人叫咗一款share試吓!

蟹粥、忌廉湯同埋我最愛嘅老火湯「花生眉豆雞腳湯」,好濃郁、真材實料而且不加味精,我飲咗起起碼四碗💕

最後嘅甜品環節選擇都好多,而且每日都會有唔同嘅中式甜品,今晚係花生糊,不過我都係鍾意食雪糕多啲,最後士多啤梨同咖啡每樣食咗一杯,為呢餐豐富嘅海鮮盛宴畫上一個完美嘅句號!
2019-04-30