2019-09-20 234 瀏覽
放工出沙田買嘢,即興約埋住喺附近嘅朋友出新城市食飯,諗來諗去都唔知食咩好,咁岩經過呢間,令我回想起好多年前喺馬來西亞食過嘅摻摻,最後一致決定今晚食星加坡菜。好好彩,早到的鳥兒有蟲吃,今晚唔使等位侍應很好,安排左沙發座位俾我哋,地方唔算好大,但都幾骨子,職員亦都好有禮貌。商討完之後,我哋最後達成共識,兩人share一個面,然後叫多啲小食,滿足到我哋想食多啲但又唔怕多得滯嘅慾望荔枝梳打,唔太甜,仲有兩粒荔枝肉。呢個真係要推介下,香脆單骨雞翼,同個名一樣,好香脆,一咬開,入面熱辣辣,而且雞翼好滑。串燒牛,猪,個沙嗲汁教得幾好,如果可以辣啲就更好啦,牛肉燒得剛剛好,表面乾身,入面鎖住啲肉汁,咬落去好軟身。豬肉亦都唔錯,外面焦香,肉質都幾嫩。沙嗲魷魚,相比起頭先兩碟,呢味就稍為遜色左一啲,沙嗲味聞落去好香,但咬落冇乜味,魷魚都係新鮮嘅。最後主角出場,海鮮摻摻,摻摻其實係油麵加米粉,海鮮種類都幾多,有魷魚,蝦,墨魚仔,帶子。魷魚同頭先沙嗲魷魚一樣,不過呢個汁好味啲。墨魚仔同帶子都新鮮,但係蝦就唔多新鮮,個蝦頭就甩就甩咁,肉質梅梅地,個人覺得蝦喺呢碗麵入面佔好重要嘅角色,所以都有少少失望。不過除咗蝦

好好彩,早到的鳥兒有蟲吃,今晚唔使等位

荔枝梳打,唔太甜,仲有兩粒荔枝肉。

最後主角出場,海鮮摻摻,摻摻其實係油麵加米粉,海鮮種類都幾多,有魷魚,蝦,墨魚仔,帶子。魷魚同頭先沙嗲魷魚一樣,不過呢個汁好味啲。墨魚仔同帶子都新鮮,但係蝦就唔多新鮮,個蝦頭就甩就甩咁,肉質梅梅地,個人覺得蝦喺呢碗麵入面佔好重要嘅角色,所以都有少少失望。不過除咗蝦,其他都好正面嘅。