2021-01-25 454 瀏覽
今日特登揸車去咗火炭好出名嘅地道大排檔食晚餐。於是,想OpenRice睇吓有啲咩值得推薦食吓,所以就帶咗佢嘅乳鴿,雞粥,同埋我嘅最愛椒鹽鮮魷。首先,講吓佢嘅乳鴿,好少地方嘅乳鴿可以令到個乳鴿嘅味道滲到入去啲肉入邊,而且肉嘅質地亦都一啲都唔鞋,加埋龍龍嘅乳鴿香味,呢碟乳鴿簡直攞滿分。再者,講吓佢嘅雞粥,粥底有濃濃嘅雞味再配合埋佢嘅雞件可以話係又食又拎,加上粥底10分夠料。食到有啖啖的飯粒係入邊令到口感更加豐富。最後,就梗係主角椒鹽鮮魷啦,魷魚食得出係好新鮮嘅魷魚而唔係啲冷藏冰凍,擺咗好耐嘅魷魚,再加埋椒鹽味,可以話係10分野味。因為呢碟椒鹽鮮魷我食咗三碗白飯,哈哈!