2018-07-27 705 瀏覽
一直都知道九龍灣有新的飲食地標,但沒有去了解在哪裡。今晚在德寶睇完醫生,相問一下有冇地方介紹食少少野,佢就指點左我去六樓後座。原本新的飲食地標就在德寶商場。因為我去到時已9點,店內沒有太多人。一入去,不假思索,來一個雜扒餐試試佢身手。既然佢係賣老香港茶餐冰室的路,鐵板雜扒當然是不二之選。主角未到,先行部隊 牛油多士和南瓜湯先被送上枱。多士又香又熱又脆,湯又濃又熱,一定都是即叫即整。主角雜扒上場睇相都見到佢幾有份量,豬、牛、雞、薯條樣樣齊,睇到我立即有細個個時,食雜扒的興奮感覺。食鐵板最重要的,就是加汁落去個一刻的之之聲。依度都無令我失望,熱力足,之之聲不絕於耳。話說出面好多所謂鐵板都係虛有其表,唔係燒到紅出來的。雜扒份量足,味道交到貨(即係OK 普通啦),但要提一提的,是佢的豬柳。 佢的豬柳唔係D乾真真的豬扒,而係分左3塊的 爽脆豬柳,一入口眼前一亮。在無咩預期下食到更好的味道,當然喜出望外。想行舊香港的風味同時,都希望餐廳方可以作出一點點的改善,令青年人都可在舊風味中,找到新的亮點。因為舊時可食鐵板,已經係天大的喜慶日子,見到都滿足了。但現世代青年富足,未必能體會/體諒到當中的感受/

主角雜扒上場

想行舊香港的風味同時,都希望餐廳方可以作出一點點的改善,令青年人都可在舊風味中,找到新的亮點。因為舊時可食鐵板,已經係天大的喜慶日子,見到都滿足了。但現世代青年富足,未必能體會/體諒到當中的感受/風情,所以只會從單純的味道出發。

我都希望餐廳可以一直做落去,多吸客 源,為我們保留一下兒時的 回憶,謝謝。

另外,見到另一枱客叫了中式客飯,份量多又是即炒的,下次都想試試。
題外話/補充資料: 餐廳地方唔大,但我都見到有4-5個侍應(全部女),理應好快可以分工合作,去服務食客。但在我用餐其間,有6台客,我見到都係由經理(男)主動快手去招呼和送餐,另外個D 除左2個係去清潔外,都係度自己傾計、睇電話,無理到客人。有一客人座在店尾揮手揮左5分鐘,後面的侍應都無人睇到佢,因為佢地都低頭中。 最後都係由收銀的經理睇到,想行去店尾應客人時,有其中一侍應先見到,走去落單。 餐廳的食物質素一向都係 餐廳可生存的首要,但現實係經營的安排也十分重要。不知多少名餐廳,就是因為死於不懂營運,而消失在大時代中,希望店主可多加留意。
2018-07-26
  • 雜扒餐