2023-12-14 110 瀏覽
🔸Asok Thai Noodles (阿叔泰麵)🔸🔆個個依排去大圍都係去圍方,我又行番出街邊到搵食,行行下見到有間個招牌好光猛嘅泰國菜,入去會下佢~🔆冬陰功湯麵 $68冬陰功味道唔夠濃,佢係偏水但又會夾雜左啲酸辣味,無椰奶的香或濃稠度,配料有魷魚,蝦等海鮮,但都係無味的,金邊粉口感偏腍。一般。🔆阿叔船麵(豬) $70船麵唔錯幾好食,重點有加埋佢所講的四大調味,即係魚露,白糖,白醋,辣椒粉,靠啲調味去吊番起個湯頭味,層次會豐富啲。配料有豬肉片、豬肉丸同炸豬皮,都幾足料,整體味道唔錯。🔆布吉蛋餅 $78我地都好好奇到底咩係布吉蛋餅,google search完都唔係好知係咩。黎到就見到佢有一碗咖哩,入面浸住一隻雞脾仔,另外有兩隻蛋分別係兩塊toast上面。同我地expect嘅蛋餅有啲唔同呢~唔知係唔係咩泰國特色,可能係我孤陋寡聞😂 咖哩幾辣,亦好重咖哩味,係一個幾惹味嘅醬汁,入而隻雞脾仔肉質好腍,似係煮左好耐。咖哩仲愈食愈辣,加埋toasts同蛋一齊食反而幾平衡到個辣度,都ok。🔆勝獅啤 $28都係大牌子,飲開都大概知係咩味架啦~只係想講下佢有個應該係唔想大家整濕手嘅套包住個啤酒,不過同
🔸Asok Thai Noodles (阿叔泰麵)🔸

🔆冬陰功湯麵 $68

🔆阿叔船麵(豬) $70

🔆布吉蛋餅 $78
,加埋toasts同蛋一齊食反而幾平衡到個辣度,都ok。

🔆勝獅啤 $28
都係大牌子,飲開都大概知係咩味架啦~只係想講下佢有個應該係唔想大家整濕手嘅套包住個啤酒,不過同行朋友表示唔係太好拎😂

🔆依間店主打的是小店風格,而唔係個高檔泰國,食物味道尚可,但唔太需要特登去食。

🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩
📌地址:大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

🎐Foods are powerful🎐
#Pleasure食
#Pleasure大圍
#Pleasurer

#hkfoodie #foodie #hkfood #hkeat #food #foodstagram #hongkong #hongkongfood #大圍 #taiwai #泰菜 #船麵 #thai #積信街 #大圍美食 #勝獅啤 #咖哩 #泰國 #泰國美食 #大圍美食 #阿叔泰麵 #asokthainoddles @asokthainoodle
2023-11-04