2022-03-16
斜路上的中西fusion cafe🍵很想私藏嘅一間,環境、食物、vibe都很中我💕餐廳空間感很足夠,沒有壓迫感😌牆上掛咗中式字畫同杯具,又帶有中式茶室的韻味🫖枱面的茶具都以中式為主,仲用酒壺嚟裝水🍶·<南瓜湯>首先淨係睇碗具已經好討喜,金黃中式器皿令人有種受到高級待遇嘅感覺😎南瓜湯相對淡味,但可以食到南瓜好天然嘅味道🎃覺得加多少少鹽可以更吊到甜味出嚟🤏🏻·<BLT安格斯漢堡包> ʜᴋᴅ 98主菜回到西式風格,漢堡包疊得好高🍔好大部分原因係安格斯漢堡扒極厚身🤩漢堡扒厚身多汁,牛味明顯🥩食到肉碎嘅口感,仲混入咗少少筋位(?)粒粒,偶爾咬到好有嚼口個人幾鍾意🥰仲有煎蛋同煙肉片真係好豐富🍳麵包兩邊都有烘底非常香脆,表面沾滿黑白芝麻食落特別香🖤🤍另外一上枱就好eye-catching嘅係薯條👀✨見到呢個色水就知佢一定好脆🍟果然有薯味,擺到最後都係好脆💥估唔到連沙律都有嘢讚🙈佢哋用嘅沙律醋汁微酸偏甜,仲帶有少少fruity嘅香味,我好滿意☺️·<抹茶拿鐵>抹茶粉落得一啲都唔吝嗇💚飲到佢嘅甘澀,無額外加糖,所以飲到鮮奶自身嘅香甜🥛·<麥提莎朱古力
麵包兩邊都有烘底非常香脆,表面沾滿黑白芝麻食落特別香🖤🤍
一睇樣就覺得極邪惡極吸引😈上面有厚厚嘅cream,朱古力味都幾濃,甜度對我嚟講偏甜,不過係正常範圍🍫
朋友鍾意食鵝肝叫咗,睇落都唔錯,漢堡扒似乎比BLT嗰款稍薄
之前餐廳新張其間叫主食都會免費成級成lunch combo,包埋餐湯同餐飲,非常抵食呀😜