2022-09-23 727 瀏覽
位於何文田嘅食美軒係旺角站行少少路就到啦,食美軒入面嘅裝修時尚得黎又不失中式傳統嘅元素,加上座位又夠寬敞,令我用餐嘅時候都覺得好舒服。碧綠蟹肉炒鮮奶鮮奶唔會炒得太過老,入口仲係嫩滑嘅,充滿奶香。加上落咗蟹肉落去炒,所以成個鮮奶有蟹嘅鮮味,加上蟹肉又夠鮮甜,令成道菜更上一層樓。當紅脆皮龍崗雞一上枱已經聞到好香,龍崗雞皮下脂肪少,外皮燒得好香脆,雞肉又唔會煮得過咗火,每啖都可以食到啖啖嘅肉汁。牛油焗波士頓龍蝦波士頓龍蝦原隻咁上,牛油同咸蛋黃配上龍蝦黎食真係好惹味。龍蝦嘅肉質好彈牙,又夠鮮甜同有肉汁,成個龍蝦肉做到外脆內軟。麒麟龍躉班球龍躉班球入口彈牙,魚肉好有口感,加上調味得宜,令到成個班球好出色。焗美國筒蠔筒蠔外皮香脆,咬一啖入面嘅肉汁即刻流出黎。蠔肉入口仲係嫩滑嘅,仲豐有蠔香味。牛肝菌螺頭燉烏雞依個湯用上螺頭同牛肝菌,令到成個湯都好入味,味道非常濃郁。芝士釀焗蟹蓋蟹蓋落咗唔少蟹肉,真材實料,每一啖都可以食到一絲絲嘅蟹肉,加上芝士嘅香味,令成個蟹蓋都好好味。黃金南非鮑魚南非飽魚爽口,仲帶少少鮮甜,配上咸蛋黃黎食,真係好襯。飄香鮑魚荷葉飯鮑魚彈牙爽口,加上成個飯已經用飽汁拌勻咗,連埋其他配

碧綠蟹肉炒鮮奶

當紅脆皮龍崗雞

牛油焗波士頓龍蝦

麒麟龍躉班球

焗美國筒蠔

牛肝菌螺頭燉烏雞
依個湯用上螺頭同牛肝菌,令到成個湯都好入味,味道非常濃郁。

芝士釀焗蟹蓋

黃金南非鮑魚
南非飽魚爽口,仲帶少少鮮甜,配上咸蛋黃黎食,真係好襯。

飄香鮑魚荷葉飯
鮑魚彈牙爽口,加上成個飯已經用飽汁拌勻咗,連埋其他配料例如瑤柱絲一齊食,真係好正。

整體黎講,餐廳嘅食物質素好高,每道菜都好精緻,唔怪得咁多人黎食。