2018-05-31 2344 瀏覽
講起浪漫,好似個個都諗起西餐,但其實中餐因為果份親切感同傳統嘅味道,反而我覺得更加浪漫。呢區其實喺旺角行完街過嚟,好似去咗另一個仙境咁,唔會好多人,好舒服嘅地方。餐廳喺酒店二樓,裝修唔算好靚,但係好有親切感。吸引我嚟嘅,係facebook廣告介紹呢間餐廳嘅大江南北菜。所以嚟到第一時間叫侍應要咗個menu,裡面全部都係嚟自唔同地方嘅特色菜。江西手撕羊係冷菜,同唔同嘅配料撈埋一齊,非常開胃,好適合依家天時咁熱嘅時候食。金錢雞,可能未必好多人識,但係係屬於香港嘅一個回憶。以前燒味鋪會有得食,但係好似喺香港已經無幾個地方食得到了。由中間層豬肉嘅爽脆程度可以知道大廚落足心思。宋嫂魚羹,所有配料嘅份量恰到好處,每啖湯都係精華。無錫脆鱔,鱔肉起出嚟,非常適合我呢啲唔鐘意吐骨嘅人。而且,肉質真係有脆嘅感覺,唔係薯片果種脆,而係一種結實嘅感覺。拔絲蘋果,雖然好多地方都食到,但係呢度一啲都唔會覺得甜膩,而且蘋果嘅清甜,配上冰水浸過嘅糖漿,夏天恩物。

手撕羊

金錢雞

宋嫂魚羹,所有配料嘅份量恰到好處,每啖湯都係精華。
宋嫂魚羹

脆鱔

拔絲蘋果
題外話/補充資料: 呢度啲侍應都好好人,會主動介紹俾你適合嘅食物,而唔係邊樣貴就介紹邊樣。
2018-05-19
用餐優惠
優惠券
手撕羊
金錢雞
宋嫂魚羹
脆鱔
拔絲蘋果
  • 金錢雞,脆鱔,拔絲蘋果