餐廳: 莆田
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2019-09-09 534 瀏覽
中秋節就快到,屋企人想食中菜做節,諗諗下不如去莆田食晚飯,可能晚飯時間又加上中秋節,我打去BOOK位時,佢得返1個時間揀就係5:30 – 7:00pm,咁無得揀又唔想老人家係門口等位,所以我地都揀左呢個時間。去到莆田,店內其實都只有3、4 枱係有人食緊晚餐,基本上去到我地食飽走個時7點都仲有好多吉枱,個人認為餐廳下次可以安排得好D,始終5:30 食晚飯真係好早點左菊花茶後就準備睇下order 咩菜式好,一心諗住食蟶子,因為之前食過幾次唔同煮法都好好味,不過已經過左當造既時間,佢地而家主推鰻魚,見到餐牌介紹,佢地鰻魚都有幾隻煮法,不過我地就麻麻地鰻魚,所以無Order。我地4個大人1個小朋友,order左2個百秒黃花魚、酥炒芋芯、興化炒米粉、馬來風光、風味麥皮蝦、脆皮蒜香雞、芋香鴨及扁肉湯。先講講個菊花茶,菊花味香,飲落還有清香既味道,呢個值得推介比大家扁肉湯有紫菜及少少醋味係個湯度,令人好開胃,扁肉又細細粒,好岩小朋友食。馬來風光即係馬拉盞炒通菜,辣味濃好惹味;脆皮蒜香雞及芋香鴨都好香口;百秒黃花魚我就覺得以前好味D,而家個湯好似唔夠濃味;酥炒芋芯好好味,外脆內軟,不過一定要趁熱食,凍

扁肉湯有紫菜及少少醋味係個湯度,令人好開胃,扁肉又細細粒,好岩小朋友食。馬來風光即係馬拉盞炒通菜,辣味濃好惹味;脆皮蒜香雞及芋香鴨都好香口;百秒黃花魚我就覺得以前好味D,而家個湯好似唔夠濃味;酥炒芋芯好好味,外脆內軟,不過一定要趁熱食,凍左就真係無咁好味;興化炒米粉好似銀絲米粉咁幼,加埋辣媽醬
就更加好味道! 每次都必定order 呢個米粉;風味麥皮蝦 我就第一次叫,好似呢個係新菜式黎,麥皮好香脆同甜,不過就好似同蝦扯唔上關係咁,感覺似分開煮。整體來說都OK,下次蟶子當造都要再去食,因為莆田蟶子真係好好味
2019-09-08