最近好似越潮襲港咁,市面上突然同一時間出現咗多間越南菜館,位於中環利源西街o既「Pho Bar」就係其中一家越南湯粉專門店 。由於餐店週日休息,小肥又驚入夜後橫街唔得安全,上週六就約同父母一試午餐,誰知十二點半小店已爆滿,幸好雙親到步前剛巧有張四人枱啱啱埋單離去,佢地先唔洗企喺門口等  。正門o既玻璃窗上可見,食店提供外賣送貨服務,如果唔想等位,不妨拍下餐牌,再以電話落單。店子面積唔大,圍繞開放式廚房有一列吧位,方形o既座椅有個格位可放置隨身物。深啡色o既牆身簡單油上彩圖,望上去又似蔬菜,又似人像,莫非店主係一位藝術家?! 餐桌上除咗擺有調味料、牙籤、匙羮、同筷子之外,每位食客都要從鐵銅取出點菜紙及鉛筆自己填選麵品材料、小食及飲品。當問及姐姐仔為何未有提供越南咖啡時,佢深感歉意地解釋由於小舖地方有限,實難騰出空間調製特色飲品 。點好食物後,忙碌o既姐姐仔先每人送上一小碟青檸辣椒。 生熟牛柳片金邊粉,另加牛丸($68 + $15):媽咪話河粉其實係用油浸,較肥膩,所以就建議我地食幼身啲o既金邊粉。大湯碗入面金邊粉o既份量真係好足,麵條煙韌富彈性,湯底香濃得黎一啲都唔油膩,生熟
點好食物後,忙碌o既姐姐仔先每人送上一小碟青檸辣椒。
青檸辣椒
青檸辣椒
生熟牛柳片金邊粉,另加牛丸($68 + $15):媽咪話河粉其實係用油浸,較肥膩,所以就建議我地食幼身啲o既金邊粉。大湯碗入面金邊粉o既份量真係好足,麵條煙韌富彈性,湯底香濃得黎一啲都唔油膩,生熟牛柳片又夠香滑軟腍
個人覺得面層金黃色o既炸蒜更為一絕
,因為蒜粒炸得好夠香脆輕巧,乾撈入每口麵條食,卜卜脆o既同時其惹味慢慢化入味蕾,滲滿口腔,盡情發揮其小宇宙
!當炸蒜攪入湯中,除咗增添湯底o既香濃,又唔會話變得油膩,實在精彩!
生熟牛柳片金邊粉,另加牛丸
炸春卷($28/四件):炸春卷超級乾爽,碟上唔需要吸油紙墊底都唔會留下油積,明顯好有料到
春卷o既外皮除咗炸得夠乾身,入口更加係鬆化無比,脆薄非常,其餡料軟腍嫩脆,簡單點上秘汁食已夠清新甜美,
爆!
炸春卷
炸蝦卷($36/四件):小肥當日因皮膚敏感發作,故未有食用炸蝦卷,據靚靚媽咪所述,炸蝦卷個質感其實同炸春卷差唔多,都係煮得咁出色,只係前者每件多咗隻蝦。
炸蝦卷
俗語有云「人比人,比死人」,其實食物都係一樣,好多時不同師傅烹調出同一味菜式只可以用各有特色黎形容,而並非必定要有勝負之分。XO仔之所以會推介「Pho Bar」係因為其店舖雖則細小,一個人做到踢哂腳o既樓面姐姐態度卻能保持誠懇謙厚;主角大大碗越南湯粉除咗份量足,內含o既各種食材全經師傅用心處理過,就連最細微o既炸蒜都唔會忽略,成功引爆出其潛在o既小宇宙
,加上配角小食炸春卷水準同樣一流,麵店可真謂超值之選!
2016-04-09
炸春卷