2017-03-28 6098 瀏覽
一直想食呢間的Afternoon tea好耐,今日咁啱去PMQ睇展前有D時間,就可以一賞心願。店舖分兩邊,一邊係室內的,美輪美換的裝修,interior design以紅黑的配搭為主,感覺都可以好奢華。好大粒車厘子係門口好eye catching。另一邊廂就較casual,可dine in 或take away。星期日3點黎都冇full house,坐走廊位比較full者,都有位,即入座!每枱都有自己的section,open得黎都幾有privacy。仲可以飽覽商場景色,見到lobby的artwork,感覺開揚又充實。Menu都係主打Afternoon tea set,$528兩位包飲料和加一。其實食咁full的afternoon tea set,之前都試過要coffee,但係都係幾腻嘅,所以tea會比較好。自選lemongrass & ginger tea,附上3mins計時器,俾個茶包焗下先出茶味,好清香的茶味。之後可以再refill熱水又飲過。友人就要iced caramel coffee,bamboo型的高身杯頗有特色,咖啡味濃厚又帶點焦糖味,不太甜或苦。三層架終於上場,視覺已
三層架終於上場,視覺已經好吸引,每件食物都好精緻,正常都係又上而下食,但係以免下面的甜點層全部一次過食,都係blend開先食到真味。
從homemade scones食起,配 Devonshire clotted cream和 homemade strawberry jam,scone好鬆化配fresh jam和cream食,十分rich的美味。
Savories 方面用上好多矜貴食材,有fois gras、caviar和金萡,眾多mini bites入面比較喜歡tomato burger with chorizo & mozzarella,帶有咸香的chorizo和芝士,好惹味。另一avocado +蟹肉little glass都好推介。
Pastries方面都蠻有特色,當中的Raseberry macaron & Rose cream係代表作,個cream好重花香味,macaron亦不太甜,整個花味和果味組合好夾,口感好豐富。另chocolate financier pistachio cream也不俗。
雖然都好enjoy今次的experience,但係都有drawback,如果有店舖專用toilet就加晒分,因為要去toilet,仲要落一層,加上星期日要大排長龍,一個廁所的時間,花了我20mins。
  • Afternoonteasetfortwo