2020-12-10 1660 瀏覽
下午約咗朋友入愉景灣,於是早啲去到中環8號碼頭,海事博物館樓上既Cafe 8歎下了chill下。呢間餐廳除咗室內座位,重有大露天的位置,望正鐘樓丶摩天輪同海旁,部分座位更有陽傘同晾腳位,真係躺半日都唔嫌多。由於樓底高,室內座位採光度非常好。最特別既係呢間咁正既餐廳係一間社企,半自助形式好貼地。食物方面:餐廳入口一大個凍櫃放置各類甜點,賣相吸引,下次一定會試,下午茶時段有cake set,加上大大杯咖啡,真係好吸引。今次我試左set lunch。羊奶芝士沙律+三文魚牛油果核桃配黑麥包,配上一杯latte,$130,作為lunch,份量較適合女士,食材丶配料及味道相當唔錯,食得出好用心製作。留意返室外座位會於天色不佳及大風時關閉,而餐廳主開放時間主要是日間,下午5:00關門

2020-12-05
  • Afternoon Tea Set