2013-12-28 7116 瀏覽
我家唔係上海人,不過全部家人都超喜歡上海美食。 差不多有名嘅老牌或新普上海菜館我哋都有幫趁, 不過始終都鐘愛舊式老店,寧波喺其中一間我們家庭聚會常選擇嘅地方。無他因為位置方便於中環蘭桂芳下面,也因為出品一直保持水準每次都能食到熟悉嘅味道。 幾年前店曾經翻新過,但佢地無乘機改變餐廳形象和更換菜式,只係讓客人有更舒適環境用餐。 其實多年菜式嘅款式、味道和服務多年嘅店員已經係店嘅靈魂,每次光顧都有回家嘅感覺。 冷盤: 燻蛋、燻魚、雞絲粉皮、臭豆腐 燻蛋和燻魚味道掌握得恰到好處,無過多煙燻味。 雞絲粉皮嘅麻醬好濃好滑充滿芝麻香味,有D似北京涮羊肉嗰碗麻醬咁杰呀。 臭豆腐好少菜館有得食咖,連埋橙色嘅豆板醬和紅色嘅甜醬一咪咬落去,嗰種複雜難以形呀, 其實炸嘅臭味比起黑蚊蚊蒸嘅臭豆腐小兒科得多,尤記得有次隔離枱叫咗一碟黑色嘅蒸臭豆腐未拎到出嚟都聞到!熱盤: 咸蛋黃蝦、千層肉、雪菜毛豆百頁、鴛鴦沙鎚魚、蜜汁火腿咸蛋黃蝦係每次必叫,其他酒家都有造呢個菜但總係覺得寧波好D, 因為個咸蛋黃醬特別多,遠睇有D似杧果沙冰,呈沙狀最鐘意將D咸蛋黃醬揸滿槐家常餅嚟食,膽固醇?? 喺有少少過份不過為咗口福唔怕得咁多喇

冷盤: 燻蛋、燻魚、雞絲粉皮、臭豆腐
咸蛋黃蝦係每次必叫,其他酒家都有造呢個菜但總係覺得寧波好D, 因為個咸蛋黃醬特別多,遠睇有D似杧果沙冰,呈沙狀最鐘意將D咸蛋黃醬揸滿槐家常餅嚟食,膽固醇?? 喺有少少過份不過為咗口福唔怕得咁多喇。 千層肉喺要預早訂咖,一大盤嚟到大家都滿心歡喜,一大舊長長方方嘅豬腩肉切得非常薄,一片片整齊排列每次都夾一"住"(好幾片薄肉)放落蝴蝶包內食好似三文治咁,記得要落埋墊底索晒汁嘅百頁,非常入味。 腩肉經過長時期燉煮,一D都唔油膩。槐蝴蝶包成隻手掌咁大,可以夾蜜汁火腿添。 火腿嘅咸同油都去晒,淨返咸香同蜜糖甜味,甘笋夠淋同蓮子老好鬆化。雪菜毛豆百頁喺傳統上海菜式之一, 百頁索晒D湯汁好入味。 鴛鴦沙鎚魚只有喺寧波至搵到,呢個喺手工菜,沙鎚魚一般都係原條炸同椒鹽,寧波就將兩邊嘅魚柳起出, 作油泡和吉列。 可想而知要用幾多條魚至起到一碟餸呢?! 魚柳嫩滑無骨。
主食: 蝴蝶餅、家常餅
家常餅喺每枱必叫可作點心或主食,大部份上海食店都有提供類似嘅葱餅,不過唯獨喜愛寧波造嘅葱食。 無油淋淋好乾身唔似炸過,外面烤烘得金黃色芝麻香口,餅外脆內裡葱唔多但葱味清香,食完一槐又一槐唔停口。
甜品: 南瓜八寶糯米飯
店員話係日本浬溫室南瓜做,所以呢個都要訂咖。 上枱時還有一鍋桂花糖水(少少杰身) 用嚟淋上黑糯米上面食, 而黑糯米上面在蓮子、蜜餞車厘子和提子乾, 南瓜果然夠粉同清甜。 呢個甜品又靚又好味。
美食除咗帶嚟味覺滿足外也充滿無限回憶。

題外話/補充資料: 由於樓底低所以滿座時會較嘈 午市和晚市餐牌都一樣 會員制