2019-11-03 28 瀏覽
好耐無嚟舊屋,趁週末有空,決定過去打點一下,先棄掉一些家具,然後再將舊物逐一清理。忙了大半天,終於略有成績,見已經執拾得七七八八,老公提議去附近找間餐廳吃頓 early dinner 才回家。記得之前友人曾向我提過威靈頓街有間叫「施心畢」的老撾小菜館,說店裡的菜式不但價錢「貼地」,而且店主亦很懂得運用香料,去提升食物的味道和層次,應該幾啱我口味,叫我得閒去試下,反正兩口子也沒吃過老撾菜,一於去找找看。原來店舖就在蛇王芬附近,地點十分便利。餐廳設計簡約,以小店格局為主,環境光鮮,感覺乾淨企理。先拿起桌上餐牌細看,食物分門別類,有小食、米紙卷、老撾湯粉、干粉、老撾見求、沙律、飲品、甜品及一系列素食菜式,另外亦有兩款適合二人享用的老鍋盤菜,選擇非常豐富。有好多款小食都很想試,心大心細,最後揀咗個盤菜 B ($298),這客 2 人餐非常豐富,共有 8 款食物,當中包括有:燒豬頸肉、扎肉拼盤、茄子炆牛腩、鹽酥魷魚、米飯、炸蛋、透心蛋及是日甜品。豬頸肉表面燒得非常焦香,入口一點也不油膩,不過肉質食落就有點乾,幸好吃起來煙韌有彈性,蘸點微辣帶酸的醬汁吃,極為惹味。扎肉拼盤份量不少,雖然只是一小碟,
扎肉拼盤份量不少,雖然只是一小碟,但足足有成 6 片,而且最特別就是扎肉內混入了如同啫喱般的豬耳,為肉片增添爽滑滋味。
茄子炆牛腩亦非常好味,牛腩炆得夠腍又有嚼頭,咬落好鬆化,有肉香得來更帶點脂肪,而伴吃的茄子亦香腍軟滑,吃著令人胃口大開。
另外這個鹽酥魷魚 ,分量亦絕不欺場,魷魚全部𠝹咗花食,炸得非常彈牙,爽口煙韌,沾醬汁吃,酥香惹味!
另外炸蛋透心蛋,造型亦非常之有驚喜,炸蛋以迷你竹籠盛載,切開先知原來是用鯪魚球包住透心蛋,鯪魚球金黃飽滿,吃下去滿滿都是鯪魚的甘香。至於透心蛋就有啲似我哋平時食開嘅黃金皮蛋,蛋白外層的質感似軟身啫喱,入口滑嘟嘟,而蛋黃嗰邊仲有流心效果,賣相一流。
套餐包兩碗米飯,可以用來配各款餸料吃,最後食埋個甜品千層糕,夠曬飽肚。
套餐不包飲品,所以我哋另外叫咗青椰咖啡 ($30) 同荔枝冰 ($24)。椰奶同咖啡分開盛上,客人可以因應自己口味調校咖啡的濃度。椰奶的甘甜剛好能沖淡咖啡的苦澀,讓咖啡更易入口。另外荔枝冰味道亦唔錯,入口清甜冰涼,充滿夏日滋味。

返嚟睇返朋友嘅食評,原來佢話是拉差牛油醬雞翼、米紙卷同老撾湯粉都好值得推介,有空會再嚟試下。
2019-10-26