2020-04-10 3242 瀏覽
上幾周一個人晌「Simplylife Landmark」食個早餐,解解悶氣,確喺可以調節一下心情,加上食到件出色嘅榛子丹麥酥,個人都醒神啲,感覺無咁鬱悶。所以,今早又專登提出返工,晌公司附近嘅「Pacific Coffee」嘆杯咖啡,食個早餐。中環有好幾家「Pacific Coffee」,就以呢一家晌「中建大廈」嘅位置最隱蔽,喺附近嘅寫字樓客先會嚟,加上又早,真喺無乜客。成個場得5個客(包埋小弟),加上應新例要求增加距離,已收起部份枱櫈,而有啲枱貼出告示勸喻唔好坐,大家又好自動各據一方。在凍櫃前駐足望望,食物嘅選擇主要都喺啲烘焙產品及三文治,例如牛角包、丹麥酥、蛋批、比高圈、各式麵包、英式鬆餅、三文治、乳酪杯……等等,選擇都算多元化。本來都如一貫喜好,簡單叫杯鮮奶咖啡,不過,見張海報,推出咗兩款春季限定嘅薑蜜新熱飲:薑蜜燕麥奶咖啡及薑蜜抹茶牛奶。依家呢個「疫」境,乍暖還寒,生薑暖身驅寒,又養生,跟蜜糖又夠搭配,喺唔錯嘅選擇喎。結果,最後就揀咗酥皮卷配薑蜜燕麥奶咖啡作為是日早餐嘅組合,食餐好嘅,提起精神迎接新一日。薑蜜燕麥奶咖啡 $44佢哋嘅咖啡一向都唔錯,甘香醇厚,唔知今次嘅新品又喺點
薑蜜燕麥奶咖啡、烤肉卷
薑蜜燕麥奶咖啡 $44

佢哋嘅咖啡一向都唔錯,甘香醇厚,唔知今次嘅新品又喺點呢?入口時嗰陣薑味好突出,又帶出蜜糖嘅清純甜味,打開蓋時睇見有啲黑色碎碎,嗒真啲原來喺紫蘇碎,令咖啡整體更具層次感。雖然用上100%純素嘅燕麥奶,但跟平常所用嘅全脂奶又唔喺有太大分別。飲到尾,見到杯底嘅生薑條,原來真喺落咗幾多,無欺場。
薑蜜燕麥奶咖啡
烤肉卷 $24

佢哋嘅三文治、蛋批都食過,所以,今次試試酥皮卷,共有兩款選擇:烤肉卷及菠菜芝士卷,一來唔使就太太揀素食類嘅,二來隻烤肉卷仲要喺平少少添。
烤肉卷
由於堂食,店員會自動幫忙烘番熱,再附上茄汁,但弟就好齋食。其實啲烤肉卷都幾大條,而且,中間捲住嘅豬肉腸堅真材實料,入口有種柔韌彈性,更唔會一口粉嘅平價貨感覺,份量又十足。外層嘅酥皮香,但始終入過凍櫃再翻熱,酥脆度打咗折扣,但賣廿四蚊都仲喺抵食
。當然,如果配搭飲品有啲優惠價組合,就更好啦
烤肉卷
依家疫情仍然嚴峻,外地輸入個案、社區交叉感染又不斷發生,所以,就算晌外面食嘢都要加倍小心。小弟晌呢兩個多月以嚟,在外食嘢嘅次數真喺一隻手都數得晒,除咗只喺一支公之外,都會揀啲人流少嘅時段幫襯,仲要搵啲安心、有做好防疫、遵守新例嘅食店。希望香港捱得過呢一「疫」,疫情消失,大家開心番晒
$68 (早餐)