餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
資訊:

2022-07-01 1346 瀏覽
有個好耐無見嘅老友近來轉咗崗位,星期一變咗例假,所以,趁機約佢出嚟食晏,而佢就番小弟就過到嚟中環。其實,中環食晏時間確實有好多人,故此,今次專登揀遠少少,就晌「元創坊」對下嘅「善慶街」,有間主打慢煮美食嘅餐廳「享慢煮意」,雖然位置喺有少少僻,勝在靜侷啲。鋪面以鮮黃為主調,非常醒目搶眼,而走進餐廳,裝修簡約,一室黑白黃為主調,黑色雲石餐枱,配舒服嘅梳化椅,最鍾意喺周圍都擺設咗唔少植物作點綴,令環境睇起嚟舒服好多。此外,都好欣賞牆上一大幅以粉筆畫成嘅食物彩繪,每種食材圖案都畫得栩栩如生,絕對喺畫功了得。午市提供嘅套餐主要喺主菜配飲品模式,視乎所揀嘅主菜款式,定價為$88-$158,而前菜及甜品為需額外加錢嘅選擇性選項,而飲品亦有升級優惠。龍蝦湯流心牛角包 +$28老友睇過店家嘅食評,睇到差唔多枱枱客都會點,所以,佢都好想試一試。成品嚟到跟一般牛角包無咩分別,但一切開就真喺不得了,裡面嘅龍蝦湯真喺澎湃咁湧出嚟,老友就大讚個牛角酥好酥脆,甚富牛油香,而啲龍蝦湯亦好有質素,濃香而充滿蝦鮮味,老友講笑咁講,變咗個酥皮龍蝦湯。小弟就好奇做法喺點啫,點樣做到外層仲喺酥脆,而唔會被啲湯浸濕而變腍!西班牙
龍蝦湯流心牛角包 +$28

龍蝦湯流心牛角包
龍蝦湯流心牛角包
西班牙黑毛豬腩配南瓜蓉及法式蘋果醬 $128

以豬腩做主菜咁大膽都比較少有,所以,即管試試質素會喺點。賣相就非常之立體,加上餐碟本身嘅圖案,整體非常有藝術感,先試肥瘦相間嘅豬腩,雖然明顯都睇到一層層肥膏,但咬落唔會一口油咁肥,沾上酸活嘅蘋果醬,更加去除剩餘嘅油膩感,而南瓜蓉好清甜綿滑,嗰一片巴馬火腿亦鹹香好食,喺覺得得兩件豬腩份量上少咗啲。
招牌龍蝦汁蟹肉伊麵 $138

老友就喜歡海鮮多啲,所以,就點咗招牌嘅龍蝦汁蟹肉伊麵。外觀已經覺得好吸引,除咗見到有唔少蟹肉,仲加咗好多蟹籽。伊麵質感比較軟身,但就好掛汁,老友話單喺伊麵撈汁已經可以清晒去,再者,個汁底確喺好濃郁,加埋啲蟹肉又好鮮甜,蟹籽卜卜脆,真不愧為招牌菜。
真空慢煮法式焦糖燉蛋 +$28

平時提到慢煮,主要都喺處理啲魚類、肉類,連法式焦糖燉蛋都可以慢煮?其實小弟就唔喺好知個原理,但老友就讚啲燉蛋好滑溜,滑到一放入口就瀡咗落喉嚨,此外,蛋香味濃郁,面層嘅焦糖夠脆口,整體喺有水準嘅。
真空慢煮法式焦糖燉蛋
海鹽焦糖咖啡流心牛角包 +$28

小弟就試個甜味嘅流心牛角包作甜點,皆因有焦糖同咖啡元素,喺小弟「飛弗」嚟。牛角包果然好酥脆,而裡面嘅流心餡好澎湃,一切開就湧晒出嚟,帶濃濃咖啡香,嗒落又確喺有陣陣鹹味,以牛角包沾嚟食,又幾得意啫。
凍即磨咖啡 +$15、朱古力咖啡 +$25

餐飲方面,我哋都加錢轉凍飲,小弟就簡簡單單要杯即磨咖啡,因為今日出面真喺好熱,真喺要搵杯凍飲涼一涼吓;老友嘅朱古力咖啡幾靚仔喎,佢話朱古力味同咖啡味都幾平衡,感覺唔錯。
凍即磨咖啡、朱古力咖啡
兩個食吓、傾吓都搞到小弟超晒時,所以,一埋單就飊返公司,但不時趁食晏咁樣聚一聚又幾好,最緊要老友請就我啫。