Weekday嘅晚上,與友人相約共進晚餐,提早book咗呢間性價比頗高嘅日本料理,由廚師發辦,我同友人就摸住茶杯底傾下少女心事。🥳一坐低店員就幫我地鋪咗塊餐巾係大脾上,之後我地揀咗$1680嘅set,店員問有無食物敏感或者有無咩係唔食,之後就幫我哋同師傅講,十分細心👍🏻前菜就有柚子香嘅醋面豉點海帶😋陣柚子味好清新即刻開哂胃啊😋之後就係左口魚刺身,連埋葱同辣汁蘿蔔食,令魚鮮味更突出😋下一道菜就係北海道毛蟹,蟹肉連蟹膏一啖過擺落口,係幸福嘅感覺啊😍唔會腥唔會膩,意味住新鮮嘅程度💯仲有深海池魚手卷,飯同魚生嘅比例啱啱好,配埋脆卜卜嘅紫菜一齊食,諗起都流哂口水啊🤤最強之選就係佢地嘅中拖羅😍油脂多、無筋,反面唔係入口即溶咁樣我更欣賞,可以係口腔入邊停留多一陣😋回味無窮😍壽司🍣方面,分別有魷魚、北海道三文魚、鏗魚、沙甸魚同埋燒拖羅,師傅同我哋講壽司都已經有醃製過,唔洗點豉油食,食第一嚿嘅時候都半信半疑,點知食落口第一個感覺,要升仙啦🤩如果無聽師傅講點咗豉油真係會浪費哂😣最後就係海幔壽司同埋雞蛋🥰師傅叫我哋一定要趁熱食🙊呢個海幔壽司作為最後真係令成件事勁滿足👍🏻最後最後就到甜品🍮可以三揀一:綠茶奶凍
之後就幫我哋同師傅講,十分細心👍🏻
最後最後就到甜品🍮可以三揀一:綠茶奶凍、柚子雪糕同日本水果🤩我就揀咗柚子雪糕嚟做個首尾呼應🤤
值得一提係店員KEEP住幫我地換茶,抵讚👍🏻