午飯時間中環區好多食肆都擠滿人,唐宮小聚亦唔例外,我地一行六人訂左檯早到左,都仲要等多15分鐘先入得。環境大,但人都好多,午飯時間環境比較嘈吵。***\ 🦐鳳眼蝦餃 ($59/3件) /蝦餃配上色彩鮮艷既食用花做點綴裝飾,外觀精緻,好岩打卡,而且味道有驚喜,蝦肉爽彈,唔會夾雜晒d肥豬肉當蝦肉,食落去好有口感,好睇又好食\ 🍤 脆蝦多士 ($89/3件) /脆蝦多士炸到好酥脆,面頭加上彈牙爽口既蝦肉,再配上新鮮黑松露醬,味道都幾夾,再且炸得乾爽唔油膩\ 🐦沙田乳鴿 ($59/隻) /入到餐廳見到每一檯都有點,我地又點能夠錯過呢個招牌菜呢!乳鴿一上檯就聞到超香,size唔係好大隻,但外皮燒到好香脆,入面肉嫩多汁!平時出面街d乳鴿唔夠味係要點淮鹽,但呢到既乳鴿完全唔駛,食落去已經好夠味,重點係佢好夠熱!\ 🥯黑金流沙 ($59/3件) /基本上每次飲茶我都會叫流沙包,呢個係我食過咁多間數一數二好味既流沙包!一搣開d流沙奶黃就湧晒出黎,餡料粉量足,聞落同食落都有好香既蛋黃味😻而外面層包係用健康既竹炭麵粉造成,食落口感好鬆軟\ 🫔水煮魚春卷 ($59/3件) /本身好鐘意食水煮魚,水煮魚味既春卷

\ 🦐鳳眼蝦餃 ($59/3件) /

\ 🍤 脆蝦多士 ($89/3件) /
鳳眼蝦餃, 脆蝦多士

\ 🐦沙田乳鴿 ($59/隻) /
沙田乳鴿

\ 🥯黑金流沙 ($59/3件) /

\ 🫔水煮魚春卷 ($59/3件) /
本身好鐘意食水煮魚,水煮魚味既春卷都係第一次。食落去有少少辣味,外面炸得好鬆脆,可惜水煮魚味唔夠突出,一般。
水煮魚春卷

\ 🦋蘿蔔絲蝴蝶酥 ($59/3件) /
蝴蝶酥選用無渣既白蘿蔔,去皮刨成一條條細絲,再加入調味料拌勻成為餡料。
再用油酥皮包住蘿蔔絲餡,再整到外型好似蝴蝶咁,可惜食落覺得有少少油,而且味道一般。

蘿蔔絲蝴蝶酥

***
招牌菜黑金流沙同沙田乳鴿都係必食之選。餐牌上亦有好多新派既點心,岩晒上班族/年經一族黎歎杯茶食個點心。不過大部似點心每碟都係得3件,CP值較低。如果未食過既都值得一試!
2023-03-06
鳳眼蝦餃, 脆蝦多士