2018-08-20
中環返工食晏一向難,平野有排排,貴野又無錢食,想要方便快捷就要幫襯外賣店。除左一般連鎖餐廳,利園東街幾間鋪都多人食,而當中既「頹飯」名字已經夠晒玩味,味道價錢亦都合理。我試過豬扒,去骨雞腿同薄牛肉,有平有貴。豬扒雞腿可自選醬汁,有黑椒汁/茄汁/咖哩汁。溫馨提示:我見鋪頭真係即叫即煎,等候時間較快餐長(人多都約10min),最好先打電話或用app (好似叫Oopsie) 叫定餐,咁就唔洗點等。三個餐中,以下兩款食物我較欣賞:一口鬆軟豬扒飯(茄汁) $43名字係一口,但其實唔係一口牛果種一口,而係一整塊。豬扒鬆軟入味,煎得幾香。豬扒已經剪開左,方便進食。蕃茄汁我十分欣賞,唔係大x樂焗豬果種人造茄汁味,食落帶鮮甜又有新鮮蕃茄,而且唔會杰到一pat pat。招牌薄牛肉飯 $60價錢較高端,最緊要值。牛肉唔係日式牛肉飯果種薄,而係厚多少少,食到牛肉味又有咀嚼肉類既滿足感。牛肉配上燒汁送飯一流,燒汁酒味同甜味較平時食到的多少少,用牛肉點一點再配飯食就fit 晒又唔怕食太多醬汁。伴碟有栗米同蕃茄仔,感覺健康啲。$50 內有交易,而且即叫即做既小店,值得支持。
三個餐中,以下兩款食物我較欣賞:
一口鬆軟豬扒飯(茄汁) $43
招牌薄牛肉飯 $60
伴碟有栗米同蕃茄仔,感覺健康啲。
$50 內有交易,而且即叫即做既小店,值得支持。