招聘中
$16,000-$20,000
月薪 (面議)
2019-06-18 173 瀏覽
立体派係中環開左大概5個月 一開既時候就已經心入面bookmark左 想食好耐但聽聞一日只係有限地供應特級白湯拉麵🍜怕食唔到 於是第到最近人潮散左先去試🤩 中環地段黎講 價錢同市面上既拉麵相同 唔算貴 正常拉麵既價位 可謂良心價🥳不得不說既係由於係星期六5點左右既時候去食竟然係未有客人(大概食到一半有第二台客人) 唔洗等位之餘 上菜既速度係勁快 只係十分鐘內就齊晒order令本人非常驚喜😳 因爲期待太耐 上菜咁快令到想食既心情更加激烈🤣特級白湯 $113 (👅: 9/10)一上枱就俾佢個大碗嚇左嚇 雖然係相睇過 親眼目睹就更嘆為觀止 唔係專登想讚佢但呢個擺盤真係我見過最特別😛 成日係ig hashtag hkramen見人食終於輪到自己!特級白湯同小既分別係叉燒既份量會多啲而且有半隻溏心蛋☺️食落蛋味好濃既日本蛋無需太多調味都好正💕 就一直以為低溫慢煮叉燒係三大片圓形 點知每一大片原來係由兩片長形砌成 真係好有心機!🥳低溫慢煮關係叉燒呈晶瑩剔透 粉嫩肉色 食落重黑椒味而且有種燻蹄味 口感軟綿綿 脂肪比例雖然較多但並非肥膏😬食落一啲都唔油膩 仲好入味👍🏻奶白色雞湯底好醇厚鮮甜(資料上聽聞係
特級白湯拉麵
特級白湯 $113 (👅: 9/10)

特級白湯同小既分別係叉燒既份量會多啲而且有半隻溏心蛋☺️
溏心蛋

奶白色雞湯底好醇厚鮮甜(資料上聽聞係用日本米鴨,有機飼養京都丹波地雞。。。昆布調製😵) 對比普通既豬骨湯 立体派既湯底入口清新滑溜 雞白湯濃而不膩 飲好多都唔會口渴(叉燒用左黑椒調味 湯底都會略帶胡椒香)🥰
拉麵方面算半粗麵唔係直麵又未去到沾麵咁粗 係order既時候我叫佢煮軟啲食落係軟但又煮得好彈牙煙韌😍就連平時鐘意直麵既我都覺得好唔錯😤 配菜有筍但冇我討厭既筍味反而更多係湯底同筍互相交融既甜 表面再有葱絲 食落好清爽唔澀
*總結係無一樣野可以挑剔到 唯一建議係湯可以再俾多小小🙈

海體醬油 $88 (👅: 8.8/10)

9種醬油所熬製成既湯底非常濃郁 平日本人從來唔會叫醬油湯底 因為太淡略嫌味道唔夠重 但呢個湯底就完全相反非常濃烈 將9種日式醬油合而為一產生一種獨特既風格 食落唔會覺得格格不入 似海鮮醬油湯但唔會死鹹 非常獨特🤓
海體醬油拉麵
汁煮厚切叉燒會分開另外用碟上 足足成尺厚😍醃製過既汁煮厚切叉燒 味道濃郁因爲熬煮過帶有種甜味
肉質好腍身而且好容易就可以分開一絲絲👍🏻一啲都唔鞋口 肥膏部分分明 比例唔會太多 可以接受😚
*呢個整體較重口味 要飲返多啲水 冇感覺上無白湯咁清甜
特式辣味濃厚白湯

特式辣味濃厚白湯 $88 (👅: 8.3/10)
呢款拉麵比較特別 特別在於佢既湯底表面有好多調味料同有肉碎😜
而且雖然係辣味但辣度屬於普通甚至係微辣就算食唔到辣既人都完全no problem😉望落會有個假像以為好辣但其實味道係日本咖哩 係一款有特色既味道 注意⚠️呢款湯底調味料味道較重 會略微蓋過雞白湯既味🧐 叉燒係薄切叉燒 同上個post一樣只係份量小啲
松林餃子
松林餃子 $38 (👅: 8.2/10)
餃子🥟size比較細所以感覺上食極都唔夠🤣(最後再叫多碟) 一咬饀多 可以再煎得脆啲 調味唔會過濃 汁分量適中唔會過多 仲配上特製既餃子醬汁同埋竟然有辣椒油 味道唔辣但做到惹味既效果 唔差👍🏻而且價錢亦好合宜
特級白湯拉麵
海體醬油拉麵