2019-04-25 1639 瀏覽
夜晚同朋友仔食飯慶祝生日,收工嚟到都7:30peak hour門口都冇人等,本身以為就咁walk in就入得,點知店員話咁啱full house所以要係出面等等不過佢好貼心咁俾定餐牌我哋睇等咗5分鐘左右就入得,我哋都好快手落咗單,叫咗兩個小食,兩個main,兩個upgrade 套餐(配沙律/餐湯,加迷你芭菲)餐湯係粟米湯,份量唔多,不過一飲落去就覺得同一般餐廳唔同粟米味道好濃厚,而且味道甜美得嚟唔假湯嘅質感亦適中炸魷魚個樣雖然同menu嘅有出入,不過都俾到驚喜我哋!簡單嘅酥炸帶出魷魚鮮味,質地爽口彈牙,最搶眼嘅係個醬汁一般沙律醬再加上少許芥末,份量比例剛好,就算係平時唔食芥末嘅都唔會抗拒九州風炸雞翼嘅醬汁好甜,而且雞翼炸得又酥又脆,唔怪之得隔離檯都叫主食之一係呢個帆立貝松葉蟹腳海膽意粉一睇個樣都已經覺得好吸引,鮮橙嘅三文魚籽,海膽,醬汁同蟹腳都十分刺激食慾撈勻醬汁後食落,發現主角意粉麵條爽滑彈牙,醬汁煮得濃郁又唔會太黏,味道竟然有啲似芝士!海膽份量唔多,味道本身都唔expect會好突出帆立貝係刺身個種,冇煮過,薄切,食落好似食緊日式嘅scallop carpaccio美中不足係蟹腳,雖
夜晚同朋友仔食飯慶祝生日,收工嚟到都7:30
不過佢好貼心咁俾定餐牌我哋睇

餐湯係粟米湯,份量唔多,不過一飲落去就覺得同一般餐廳唔同
粟米味道好濃厚,而且味道甜美得嚟唔假
湯嘅質感亦適中

炸魷魚個樣雖然同menu嘅有出入,不過都俾到驚喜我哋!
簡單嘅酥炸帶出魷魚鮮味,質地爽口彈牙,最搶眼嘅係個醬汁

主食之一係呢個帆立貝松葉蟹腳海膽意粉

美中不足係蟹腳,雖然有幫我哋簡單切開,但食起上嚟都係要用餐廳嘅鉸剪(好麻煩
有一隻腳仲要俾我哋發現入面係冇肉嘅!
剪開哂起好肉,打算先食試下味,發現肉質偏乾身,同平時自助餐食嘅蟹腳味道肉質都相差太遠

不過,如果撈埋落意粉一齊食,又係增加咗moisture而且互相提鮮,係幾唔錯嘅配搭

另一個main係明太子烏冬
簡單嘅忌廉烏冬底,加入明太子,紫菜絲同埋一種特別嘅香草
烏冬本身軟硬適中,而且夠入面又掛汁
明太子粒粒好多,多都食唔哂,每一啖都食到脆卜卜嘅質感
最後係個種香草為成個烏冬帶來一個層次
食完唔單自有忌廉嘅甜,明太子嘅香,仲有好細微好細微嘅嗆喉,細緻到唔特別用心食未必會留意到

後上嘅迷你芭菲杯我哋揀咗朱古力同士多啤梨
朱古力杯配以香蕉,鮮忌廉同脆米,食落香甜,口感豐富

草莓嘅比較特別,除咗酸酸甜甜嘅鮮草莓,底下仲有草莓啫喱,食落仲有淡淡嘅酒香,層次更為高質

總括嚟講呢度食物質素唔錯,店員服務幾好,一叫即應,唯一冇咁好嘅只係價錢唔係特別平,所以抵食一般

同區嚟講,九龍灣近淘大亦有唔少和洋食嘅選擇,不過呢間最近地鐵站亦最就腳
希望下次亦有機會再嚟食其他菜式啦
2019-04-25