2014-12-14
經團購買咗個二人餐,今晚去食,發覺中伏。餐廳嘅環境冇想像中好,室內部分有啲侷促,室外部分還可以,但算不上雅致。但最大問題係食物質素。個餐有個Welcome drink,點知送上嚟嘅係~好~立~克。我心感不妙,邊有人餐前飲好立克架?貪佢甜膩咩!果然往後更加唔對路。麵包硬倔倔,餐湯淡茂茂,完全飲唔出係乜嘢湯。呢兩樣嘢名義上任食,實際係食過你一定唔會返兜,因為唔好食!頭盤係雞翼、肉丸同焗蠔三選二,但焗蠔每份只有一隻(團購張相係兩隻),要兩隻蠔就要放棄雞翼同肉丸。穩陣計,我要前兩項。結果嚟到,味道還可以,算係正常少少嘅一環。跟住主菜就嚇我一驚。我哋點咗蘋果玉桂燒雞同埋豬肋骨。佢一碟過送上嚟......半隻雞又瘦又黑又乾,似「非洲雞」;份豬肋骨得三條肋條,只有參考圖片三份一。我哋醒起團購菜單話有沙律,於是問服務員,結果佢話伴喺非洲雞隔離嗰一小撮菜就係二人份量嘅沙律!我聽完真係覺得不可接受,佢就話同廚房講下,然後攞多咗一碟菜過嚟--不過只有菜,冇沙律汁!我哋勉強將兩撮沙律菜混埋一齊食咗,再去了解主菜點解咁細份。佢話團購網張相係四人餐分量。但係點解其他相係二人餐分量,淨係呢張係四人分量呢?冇解釋,只
頭盤係雞翼、肉丸同焗蠔三選二,但焗蠔每份只有一隻(團購張相係兩隻),要兩隻蠔就要放棄雞翼同肉丸。穩陣計,我要前兩項。結果嚟到,味道還可以,算係正常少少嘅一環。跟住主菜就嚇我一驚。我哋點咗蘋果玉桂燒雞同埋豬肋骨。佢一碟過送上嚟......半隻雞又瘦又黑又乾,似「非洲雞」;份豬肋骨得三條肋條,只有參考圖片三份一。我哋醒起團購菜單話有沙律,於是問服務員,結果佢話伴喺非洲雞隔離嗰一小撮菜就係二人份量嘅沙律!我聽完真係覺得不可接受,佢就話同廚房講下,然後攞多咗一碟菜過嚟--不過只有菜,冇沙律汁!我哋勉強將兩撮沙律菜混埋一齊食咗,再去了解主菜點解咁細份。佢話團購網張相係四人餐分量。但係點解其他相係二人餐分量,淨係呢張係四人分量呢?冇解釋,只能硬食!
事實係呢個主菜真係「硬」食。隻雞乾「鞋」到冇朋友,兼冇乜味;個豬肋骨乾韌得嚟鹹到飛起。嗰一刻我覺得個廚師似整蠱我哋,因為真係好耐冇食過咁難食嘅西餐!甜品佢哋話改咗做蜜糖蘋果,我哋堅持要返團購菜單寫明嘅芝士餅。結果佢哋畀返芝士餅(唔知係咪外賣返嚟),質素比較正常。
成個餐埋單近$300,帳面價唔貴,但係食物質素同分量都極差,計起嚟就好搵笨。呢間餐廳畀我感覺一係就由唔識飲食嘅人頂手做,所以乜都好"蝦碌”,業餘過業餘;一係就立心用團購引人預付,敷衍交貨。我見佢團購仲賣緊,希望趕得切提醒其他食家小心。
題外話/補充資料:
個廁所冇梘液,上菜速度好慢.