2021-05-12 666 瀏覽
之前在銅鑼灣食過非常好嘅燒味跟住又想再試下港島區其他出名嘅。睇完食評專程去食,以為好出名,在門口排隊等咗大概五分鐘就有位又唔係想像中等咁耐,點知入到去坐低但好似唔想招呼你,我開聲叫鵝肶飯,眼見燒臘檔有幾隻燒鵝係啩喺櫥窗度,但佢竟然同我講冇鵝肶,噉都可以,算啦照叫燒鵝叉燒雙拼飯,但佢地冇心做仲要俾下欄位你食,以前燒臘檔所有燒鵝頸同埋燒鵝翼全部係做下欄,放喺鋪頭前邊賣畀人買返去煲粥又好做雞仔餅又好。點知呢度叫碟燒鵝飯雙拼,燒鵝已經冇乜仲要你俾個翼位你,全部都係骨又冇肉! 真係咁都得! 叉燒分量正常但食落竟然有豬肉騷味......即係人地成日講有啲豬肉佢哋係唔會食嘅臭豬味 ! 竟然做完叉燒都有呢啲味可想而知幾咁唔得 ! 飯底冇問題但嗰啲豉油唔似中式燒臘檔嘅豉油,竟然係好濃好傑撻撻,似食日本鰻魚飯嗰種甜醬豉油,令到嗰碟飯都唔知佢係似日式定係本地港式。仲要價錢唔係平,算喇以後都唔會再去,100%中伏!
雙拼飯
2021-05-10