2021-07-12 13204 瀏覽
早一星期打去book位,接電話嗰個好認真,問係咪慶祝生日,周年紀念之類,之後又send 一大段whatsapp 講dress code , 開瓶費……好似好高級咁🌟。獨立建築,好有氣派,今日到門口已有兩個staff 開門,另有個著燕尾服waiter 帶位,經過小小旋轉樓梯,樓梯幾靚,有古堡feel, 有唔少古董,上到二樓,其實又唔係真係咁堂皇😏,首先天花矮啦,檯擺得都幾密,窗邊望出去有啲鐵絲網感覺,好焗促嘅,除此之外好多柱位,唔知係主力柱定design 啦,總之空間感就細,另外暗暗嘅燈光加紅色嘅绒沙化實在係六,七十年代嘅感覺😅。menu 同樣都係六,七十年代,面紙唔換,用到有少少殘舊,只換入面menu , 有中英對照,有別於一般法國餐廳,waiter 唔會解釋menu , 其實我唔知咩叫米蘭三絲湯😅,所以就問下,waiter 話即係雞絲,火腿絲……嗰一刻我明了😏,即係三絲炒麵嗰啲三絲。我地要咗430嘅set lunch , 另一menu 貴啲890有鵝肝。先嚟係包,有兩款,好普通,同喺A1買嗰啲差唔多😶。餐包一杯酒🥂,有紅or 白,我要咗白酒,其實我唔識飲酒,所以無乜comment.湯

先嚟係包,有兩款,好普通,同喺A1買嗰啲差唔多😶。

湯嚟到,唔錯,有啲似雞湯,三絲另外一絲係蕃茄,湯好夠熱,喺旁邊heat住再上檯嘅呢點好讚❣。

starter兩份要咗蒜味炒磨菇田螺🐌,炒得都幾油,底有個脆片托住,食完個菇個脆片當然已經唔脆🤔。

main course 要咗羊架同牛。
牛係配沙律嘅,沙律喺面,下面有三塊好薄好薄嘅牛🥩,牛燒得ok嘅,不過個汁好濃,另外法國菜講求精緻美觀,呢個一啲都無美感。

另一個羊架都係三件,上碟唔太靚,無乜羶味,加個碟仔配啲菜,薯仔同泡菜,其實配泡菜有啲怪🙄。

set 包coffee or tea , 要咗我最愛嘅Mocha , 好夠熱,無拉花,無奶泡,無質素。

甜品無跟menu , book位時講咗係慶祝生日🎂,所以轉咗個拿破崙生日蛋糕,好多人用呢個蛋糕打咭,真心一啲都唔靚,拿破崙唔脆唔鬆化,係用cream唔係吉士醬,仲有海綿蛋糕喺中間,真係唔多夾。

最後有四支朱古力,中間係雪糕,唔特別高質, 因為朱古力味唔太濃,如果加啲nuts 會出色啲。

總括其實唔係法菜係舊式西餐,名過於實,唔高質,幾casual, 不過會用返做咗好耐嘅老員工,有人情味嘅👍。

2021-07-11