2021-04-13
好耐之前就想食呢間雲南米線,因為之前去雲南食過呢啲一碟碟嘅,賣相一流,好似好豐盛咁樣,喺香港好難見到,所以知道旺角有呢間餐廳都有啲期待,希望可以食返雲南嘅味道。上菜嘅時候個賣相都同雲南差唔多,係幾靚嘅將啲配料到晒落個鍋嗰度,就可以開始食。但真係食唔番雲南嗰陣味,首先講吓個米線,米線偏硬身,我叫嗰個係五彩米線,點知原來上到嚟係扁新嘅面,而我唔鍾意食呢一種面身🥺🥺啲米線就算浸落個湯度都一啲都唔淋,食落好硬好唔入味。湯個方面我係叫蕃茄湯,不過不失啦,都係普通蕃茄味,冇話好濃郁。小食方面我就食咗手撕雞,一啲都唔入味,白曬曬,覺得非常普通。俾咗$88,但個質素好一般,最多都係外貌吸引啲,我覺得CP值略低,自己就唔會再去食☹️
蕃茄湯過橋米線