2021-03-23
大商場來的餐廳通常都沒有太大驚喜。這家也不例外。但大家不要誤會他們質素差劣,我並沒有這個意思。我只是只要這餐廳每一樣野都是合格,但也不高出合格的範圍。這家餐廳我有時候響ICC見完客之後,如果有點晏,我會直接落去Union Square 飲杯happy hour,然後找其中一間餐廳食晚飯。今次我揀了這家意大利餐廳。因為考慮到我有個同事不食牛肉,所以我們主要點了海鮮。另外,因餐牌名稱與傳統一般叫法不一樣,我以下所用的名字都是以一般認知以寫。頭盤點了caprese,Mozzarella 配上蕃茄並塗上balsamic sauce。甜中帶又點芝士的味,開胃又唔滯。而主菜方面,我點了個Grilled Mediterranean seafood platter,意粉aglio olio及arrabiata,以及 pizza fiorentina。先講講個pizza,唔係唔好味,但真係整到有點似食英國all day breakfast咁。以前係歐洲有幸食都唔係這樣口味,可能本地化咗。其次是意粉。Aglio Olgio 交到功課。有少少韌,但係似al dente,蒜味也足夠。當然,我愛辣,所以如果再辣
其次是意粉。Aglio Olgio 交到功課。有少少韌,但係似al dente,蒜味也足夠。當然,我愛辣,所以如果再辣更好。Arrabiata都可以。唔會太咸。
最可惜是我相當期待的海鮮拼盤。整盤海鮮都好乾下。青口、蝦等等都唔入味。收300蚊交行貨,有點失望。另外,如喜歡生蠔的朋友,可以試試。我之前食過,幾新鮮。可外國餐廳都整生野好過熟既海鮮啦。
環境方面坐底好舒服。梳化的擺設好到位。坐底燈光昏暗浪漫寫意,最適合與女朋友來撐枱腳,只係唔好對食物抱著太高的期望。
牛排等等無試,可能好好食都唔出奇。這樣有待大家試完分享下呀!
總括來說,整體環境不差,有浪漫的氣氛,適合拍拖,但食物就不過不失,有達正常西餐廳的水準,但是不要期待非常高質。
Mediterranean seafood platter
Arrabiata