2023-08-17 258 瀏覽
今日突登出黎食呢間粉紅水門雞!作為泰菜愛好者🇹🇭👩🏽‍🍳,老實講,香港既泰國菜水平真係唔差,只不過個價真係太貴啦。兩個人食,閒閒地都二三百蚊落樓💸💸,性價比太低。所以收到風呢度有間親民既泰式餐廳,即刻探探店~~事關朋友仔今日生痱滋🫠冇胃口食野,所以淨係叫左個一人餐,加個甜品~一人餐($58)包括:一碗冬瓜雞湯自選飯類(我簡左粉紅水門雞飯)自選小食(我簡左炸蝦餅)唔知大家有冇食過泰國正宗既水門雞,食過既會知道……其實佢啲雞一啲都唔滑🤣🤣🤣但呢間既水門雞,雖則都唔係非常滑,但都不過不失啦!但係,驚喜黎啦!水門雞配既醬汁,還原到泰國既味道!酸辣平衡完美,極之惹味!😋😋而且一人餐的話,份量會有35%增量,所以都幾大碟,性價比高👍🏻如果講最喜歡既泰國菜色,飛天通菜一定位列三甲🥇🥈🥉不過我對呢次既通菜相當失望。首先,佢呢個通菜係恰的,而唔係炒,已經少左好多鑊氣。之後,上面一層醬料,食落好似豆瓣醬既味道,配上恰通菜唔太夾🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️食落好香口,而蝦餅口感彈牙有咬口,有少少蝦既海鮮香味,配泰式辣醬,甜甜酸酸,相當開胃😋名乎其實既雞湯,飲落有雞湯既鮮甜,加上冬瓜湯味道本身都清新,兩者加起來清甜下火而

一人餐($58)包括:
一碗冬瓜雞湯
自選飯類(我簡左粉紅水門雞飯)
自選小食(我簡左炸蝦餅)

粉紅水門雞飯

馬拉盞通菜(跟餐加$14)

炸蝦餅

冬瓜雞湯

名乎其實既雞湯,飲落有雞湯既鮮甜,加上冬瓜湯味道本身都清新,兩者加起來清甜下火而且清熱,即刻叫生痱滋既朋友飲晒佢🤣

芒果糯米飯

芒果肉🥭香甜,底層分別有白糯米同紫糯米,個人覺得紫糯米略勝一籌👍🏻不過兩款撈埋椰汁去食,咸、香、甜,口感又煙煙韌靭,糯米越咬越香,令人一啖接一啖,停唔到口~~不過美中不足嘅係份量偏小🤏🤏

店面夠大,客人唔算多,乾淨企理。用QR code電子落單,員工工作快,上餐時間短。

*舖頭收現金、八達通
2023-08-16
粉紅水門雞飯