2019-07-09 2179 瀏覽
每次同老公黎河畔花園,都覺得呢一度係美食天堂,不同種類的餐廳應有盡有,今次我哋就食咗呢一間台式餐廳首先,我哋揀咗一隻古早醉鴿,平時食醉雞、醉鴨舌就食得多,醉乳鴿真係第一次,估唔到有幾夾喎!調味帶出乳鴿肉的鮮味,幾特別既然醉乳鴿做得咁出色,我哋都忍唔住叫埋醉溏心蛋, 因為係凍食既關係,所以你會見到晶瑩剔透既流心蛋黃都相當濃稠,入口香濃,簡直別有一番滋味牛肉麵可以話係台灣食物入面不可或缺既一部份。呢次我地試左呢度既半筋半腩牛肉麵,我地揀左粗身麵食,麵好有嚼勁,而牛腩連筋非常軟綿,膠質豐富,湯底都好香,就連酸菜都非常易入口呢度既滷味拼盤都唔錯架,我地呢次叫左細份黎食,但份量都好足,有鴨舌啊,腸啊,豆腐啊,腎啊咁,全部都滷得好香好入味飲品方面我地叫左個紫薯珍珠同埋芝士奶蓋紅茶。紫薯味好出眾,連埋軟糯既珍珠一齊食居然係咁夾。至於個芝士奶蓋紅茶,個茶味幾清香,連埋奶蓋印亦唔覺太膩。甜到入心既甜品一向都係我地既至愛,今次我地叫左個美顏蓮子百合桃膠湯,凍食黎既,感覺好補身養顏咁,亦唔會太甜,多食無妨