女朋友成日都嘈生晒話好耐無食過燒鵝髀瀨粉🔊都嘈咗幾個星期好煩😡我唔係唔想同佢食,之不過屋企附近無燒鵝賣,如果要食燒鵝,我都想同佢食間好質素啲,畢竟我都想食𡃁燒鵝😋今日同女朋友去灣仔麥當勞領取 Mirror 紀念品,路經一間燒臘飯店,個門面相當之陳舊,個名叫再興,個名好熟好熟,就上網 Check 吓,原來係當年的米芝連推介😱勁👍🏻今日終於可以找數同女朋友食燒鵝瀨💪🏻我哋剛剛食咗麥當勞,雖然唔係好飽,但係又唔可以食到太多嘢,但係又為食想試好多種類,店員姐姐知道就俾意見我哋,叫個义燒瀨套餐再加四分一隻燒鵝要下莊,就可以滿足晒我哋要求,然後我再加碟白菜仔、例湯、燒雞潤,好豐富🥰我對食义燒有一個要求,在市面上有兩種义燒,一是橙色皮,無深淺色無燒燶的,這種义燒係絕對唔好食,在超市買到嘅就係這種义燒,我認定這種义燒係工場交貨,所以見到係唔會買🤢另一種紅色皮,會有部分位置燒燶咗,有深淺色,我認定呢種係人手燒,味道會好好多😋而再興嘅义燒就係好味的那一種。但雖然係好味的那一種,但係佢嘅味道都算麻麻地😞义燒皮不夠甜不夠蜜糖👎🏼肥肉口感不夠爽,瘦的位置又大鞋,真係有啲失望🙍燒鵝皮部分脆部分淋,只係不過不失,距

燒鵝皮部分脆部分淋,只係不過不失,距離好味還差很遠🩸

碟白菜仔用碗載住,賣相很差,見到都唔想食😞全部女朋友食晒,我掂都冇掂過,不能評論味道。

反而,燒雞潤同例湯好有驚喜🥹燒雞潤味道好甘香,實實地口感好好👍🏻係好味👍🏻
例湯應該落咗好多好多無限咁多嘅燒臘頭頭尾尾再加一啲疏菜嚟煲,好濃好濃,好甜好甜,又多湯料又好飲,勁好味👍🏻⋯⋯⋯⋯不過飲完個湯會好口渴,之後幾個鐘都要勁飲水😂

餐後感:在香港老牌著名燒臘飯店所剩無幾,希望再興能夠保持水準,甚至提高現有水準,這一餐不是不好食,但係注意下燒鵝皮嘅脆,同埋义燒嘅肉質,應該可以成為更出名店同更多嘅食客。