終於不是雲南二字或過橋小鍋米綫。LUCKY,今日罕有同老公一齊食午餐,諗返起中學時期連一起手牽手午膳也是奢侈(因不同校)。到現在,雖然不同公司,但一起午膳,其實又唔係咁難~有時覺得,飲食口味,就如愛情:我們都不完美,所以我們不是去愛一個完美的人,而是去接受他和我一樣,是個不完美的人。------------------------------午市十分墟冚(放心,部份人係外賣),但食客快來快去,我等了5分鐘入座。好野總是有人爭的,好彩算等得快。入座1秒,餐牌未睇完,伙記已不斷追問「食乜呀!揀好未!」原來無意間加入了搶答環節,真是與時間兢賽!這裡主要賣魚腐米線,但我嘛,好奇心大,咩都想試,來一碗招牌雜錦魚湯米線,都有魚腐姐!招牌雜錦魚湯米線($50)★★★★/5 魚湯味偏淡,有人喜歡,有人不喜歡,勝在味道清甜,自家熬制,無添加。配料好豐富!有魚腐、雞翼、腩肉、鯪魚肉、芽菜、生菜,每樣2件,配上魚湯底!好過數字哥米線啦!魚腐:與魚米之家或譚姓之三哥極不的style。整顆是以鯪魚肉製成,好似炸鯪魚魚蛋咁!不會粉感,值得一試!鯪魚肉:魚肉絕無魚腥,加上蔥花的香味,簡直是天作之合(不過這是既定的配
終於不是雲南二字或過橋小鍋米綫。

招牌雜錦魚湯米線

招牌雜錦魚湯米線($50)★★★★/5

鯪魚肉:魚肉絕無魚腥,加上蔥花的香味,簡直是天作之合(不過這是既定的配搭吧)
雞翼:滷水汁炆了好耐的feel,骨和肉一咬便輕輕分離。幾正!
腩肉:層次豐富,脂香濃郁,油而不膩, 兩片份量剛剛好
蔬菜:普普通通,無過熟,OK,不值一提。

鎮江骨魚湯米線($38)★★★★/5

如你不好魚腐,呢個相信係你最佳選擇。
鎮江醋酸酸甜甜,醒胃惹味;骨肉輕易分離,肉質軟腍!
一D都唔會乾,鎮江汁滲透整舊肉!
吃罷齒頰留香!

溏心蛋

滷水溏心蛋★★/5:

表面有滷水味,蛋係半熟,但可惜未能達到日式溏心蛋那種,蛋黃軟糯綿密之感。
如你當天好想食隻蛋,OK叫吧!才$6!不然,可忽略它~

其實都幾搞笑,原來生記仲有撈其他範,隔離就係,再隔隔隔離生記。
總結:價位相宜,份量夠大!中上環上班族可以一試!
題外話/補充資料: 入座前可諗定叫咩,入到去個速度同澳牛有得揮!乜原來要叫得咁快,個心都離一離!
2017-08-03
招牌雜錦魚湯米線