2020-03-13 1508 瀏覽
一向佛系(不愛排隊或挑非繁忙時段去)的我,雖然久仰“九記”大名多年也隱忍不動。因為要去上環辦些私事,想起疫情爆發對餐飲業的影響,決定趁機一訪“九記”,果然唔使排隊 座位仲好鬆動雖然吃過的朋友告訴我,說最好吃的就是最貴$188的爽腩,但因為只一個人就做罷。試一下最基本的清湯牛腩河,碗不大(起碼比市面一般的粉面店細碗) 河粉應該是向外面拿貨,質量中等不過不失,不算最滑的。牛腩燉得好腍,好彩的係有幾塊近坑腩(牛腩 Random斬,當然沒可能全部靚位,想食靚野就俾$188食爽腩啦🤭),故有幾塊腍的來都有咬勁。那$55一碗的牛腩河賣㸃是什麼?應該是湯底,比一般清湯濃郁真材實料,甘甜牛味濃,所以明白為什麽他家碗細,那樣才不用給太多湯你🤭惜貨&孤寒得很😅😅睇過好多食評話差、覺得物不所値,但我覺得比一般的粉麵店係好食😋😋 一碗老老實實冇花巧的牛腩粉因為有預期的味道,再好食都唔會曉飛(除非好似分子料理,食物嘅外形同味道完全唔match才會有驚艷) 如果我家樓下嘅粉麵店都買到35蚊的話,42-46是我給的合理價,另外的$$就是給他的名氣和尊嚴(㸃解同街的外國餐廳一個小食可以賣的好貴?㸃解市面上有些垃圾拉麵

睇過好多食評話差、覺得物不所値,但我覺得比一般的粉麵店係好食😋😋 一碗老老實實冇花巧的牛腩粉因為有預期的味道,再好食都唔會曉飛(除非好似分子料理,食物嘅外形同味道完全唔match才會有驚艷) 如果我家樓下嘅粉麵店都買到35蚊的話,42-46是我給的合理價,另外的$$就是給他的名氣和尊嚴(㸃解同街的外國餐廳一個小食可以賣的好貴?㸃解市面上有些垃圾拉麵都60+)

很多人覺得他家的牛腩麵唔抵食!絕對係因為九記當旺時環境逼擠,一張小圓桌要坐5個人😳😱 誰説環境不影響食物的味道?起碼如我,可以在一個悠閑寬鬆的環境進食,故還是很期待以后有機會再來食下佢最貴的爽腩😋😋

PS:飲品要廿幾一杯,我就不建議在他家叫,去對面勝香園再食多餐奶茶脆脆好過
2020-03-12